Hlavní obsah

Pohoda ve středu naší země, to je Polabí

Právo, ac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí si myslí, že Polabí jsou roviny, širé lány a obrovská nuda. Ve skutečnosti je to jinak. Vezměte své děti, přátele, vnoučata nebo psa a užijte si pohodu Polabské nížiny. Jako balzám na duši působí slunečné borové lesy, klidná hladina Labe i úrodná pole a louky.

Článek

Na kole, bruslích, s kočárkem či pěšky můžete navštívit historická města, malebné vesničky, staré hrady, impozantní zámky i písečné duny, lužní lesy, čistá jezera a romantické zahrady.

Každý správný Čech musí alespoň jednou za život: projet se na kole nebo na bruslích podél Labe; zažít slavnosti sněženek a ochutnat postřižinské pivo; vykoupat se v Poděbradce; prožít den ve středověké vesnici v Ostré nad Labem; vychutnat si mělnické víno nad soutokem Labe s Vltavou; pozdravit 12 měsíčků v barokních zahradách Lysé nad Labem; zahrát si s dětmi golf v českých Benátkách a projet tankem bývalý vojenský prostor Milovice-Mladá. Jeďte pobýt do kraje krále Jiřího z Poděbrad, knížete Václava, hraběte Šporka, Bedřicha Smetany i Bohumila Hrabala.

Tipy na výlet
OD KOČÁRKŮ K VÍNU
Po prohlídce soutoku Labe s Vltavou v Mělníku nezapomeňte zavítat do muzea kočárků a vína. Expozice kočárků vás překvapí instalací exponátů do nápaditých dobových interiérů a exteriérů, které mapují výrobu dětských kočárků v ČR od konce 19. století až do 70. let 20. století. Můžete zde ochutnat až 60 druhů vín v původních gotických sklepích a také ho zde zakoupíte. www.muzeum-melnik.cz.
BOTANICUS - NAVŠTIVTE HISTORII
Každý den (kromě pondělí) se můžete v poklidné atmosféře vesničky, sami nebo s průvodkyní, seznámit s jednotlivými řemesly. Každý si tu má možnost zhotovit své vlastní výrobky. Osvěžit se můžete bylinnými sirupy a hlad vám zaženou keltské palačinky z pohankové mouky. Potom všem si můžete odpočinout v bylinných zahradách, které se rozkládají na ploše 22 hektarů. www.botanicus.cz.
KOUPANÍ V PODĚBRADCE
Historické lázeňské město Poděbrady je známé především díky blahodárným účinkům pramenů uhličité vody, která přispívá k léčbě srdce a oběhového ústrojí. Máte chuť povzbudit činnost vašeho srdce a nechat si hýčkat své tělo i mysl při některých procedurách? Tuto možnost vám nabízí nejmodernější balneorehabilitační centrum. Najdete ho přímo na lázeňské kolonádě v nově otevřeném Spa hotelu Felicitas. www.laznefelicitas.cz.
RODINNÉ VÝLETY NA KOLE
Svým charakterem krajiny je Polabí ideální pro cykloturistiku. Na kole se můžete dostat například k čelákovické tvrzi , jejíž muzejní expozice je věnovaná regionu Polabí, především pak významným archeologickým nálezům z období 10. a 11. století. Také se můžete vydat k tvrzi v Dřevčicích, která byla původně tvrzí gotickou, ale pak byla přebudována na barokní sýpku. Současná úprava interiéru navozuje atmosféru středověkého zájezdního hostince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám