Hlavní obsah

Pohled na Ještěd z výšky, s vysílačem sahajícím až do oblak

Novinky, mak
Liberec

Horský hotel a vysílač Ještěd postavený na vrcholu Ještědského hřbetu je symbolem Libereckého kraje a svojí polohou v 1012 metrech nadmořské výšky také dominantou severních Čech. Naskýtá nejen úchvatné pohledy po krajině a okolí, pokochat se můžeme i samotnou monumentální stavbou sahající až do oblak.

Pohled na Ještěd z výšky podtrhuje jeho netradiční tvarVideo: Novinky

 
Článek

Z Ještědu je pěkný výhled do okolí. Za pěkného počasí se nabízí pohled na nedaleké Jizerské hory, Liberec, ale také na horu Sněžku.

Unikátní stavební dílo bylo vybudováno jako hotel s restauračním zařízením v letech 1966 až 1973 podle projektu architekta Karla Hubáčka. Získalo Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Věž s hotelem byla dokonce vyhlášena českou stavbou 20. století.

Nadčasová stavba nahradila mohutnou kamennou budovu s 23 metry vysokou věží, uzpůsobenou jako rozhledna, která tvořila dominantu Ještědu v roce 1907 až 1963, kdy ji zachvátil požár a vyhořela. Po dvou letech byla zahájena stavba nové moderní budovy s věží podle návrhu Karla Hubáčka.

Na výšku měří budova 94 metrů. Kvůli povětrnostním podmínkám na vrcholu byl zvolen nevšední tvar budovy hyperboloid, který navazuje na svahy hory a opticky ji tak dokončuje.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám