Hlavní obsah

Pohádkové Křivořezání zve návštěvníky do obrazu

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hradě Křivoklát na Rakovnicku, postaveném podle Kosmase před devíti sty lety, lze vstoupit do obrazu. A to v hradním purkrabství při právě probíhajícím 15. ročníku Křivořezání. Řezby z uplynulých ročníků roztřídila a unikátní interaktivní expozici z nich sestavila mladá výtvarnice a restaurátorka Věra Vybíralová s pomocí básní Jindřicha Bíče.

Foto: Právo

Interaktivní expozici uvidí návštěvníci až do soboty, kdy Křivořezání o půlnoci končí ohňostrojem.

Článek

„Návštěvník vstupuje rámem obrazu do tmy. V tu chvíli se před ním rozsvítí prostor v černé a bílé,“ popsala Právu Vybíralová. Rozmístění jednotlivých řezeb po purkrabství spojuje rámcový příběh, pohádka o princezně, která vyroste v krásnou dámu.

Foto: Právo

Jednotlivé pohádkové obrazy odděluje černé sukno. Návštěvník se setká s čerty v pekle, s draky, a když princezna dospěje, nechybí řezby ženských aktů. Vše je ale uzpůsobeno pro dětské oči. Konec příběhu prý není pevný. Výstava se může rozvíjet s přibývajícími sochami a pohádka tak bude pokračovat.

„Mladý tým dal konečně našim řezbám důstojné místo, a hlavně spojil tak různorodá díla do celku, který je tím povýšil a dal jim větší hloubku a hlavně duši,“ pochválil expozici hlavní organizátor Křivořezání Oskar Podávka.

Foto: Právo

Kromě výstavy, která prý nemá ve střední Evropě konkurenci, se lidé mohou pokochat pohledem na mistry ostrých dlát při tvorbě. Letošními tématy jsou busta, staré pověsti české i současnost pod názvem Lidstvo s dřevem. Na Křivořezaní, které letos končí v sobotu 7. srpna, se podílí Národní památkový ústav. V sobotu ráno na Křivoklát vyráží parní vlak z Braníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Last minute zájezdy jsou levnější než loni

Vyrazit na dovolenou na poslední chvíli s nějakou z tuzemských cestovních kanceláří vyjde letos v průměru levněji než loni. Ušetřit lze letos zejména na...

Výběr článků

Načítám