Hlavní obsah

Podzim v Panonii u Neziderského jezera

Právo, Bohuslav Borovička

Rakouská spolková země Burgenland, vzdálená asi čtyři hodiny jízdy autem z Prahy a polovinu z Brna, je díky svému mírnému panonskému klimatu vhodná ke krátké podzimní dovolené.

Článek

V regionu kolem Neziderského jezera (Neusiedler See) se každoročně od září do listopadu slaví Panonský podzim (Pannonischer Herbst). Víno, kulinářské zážitky, pestrý program různých akcí, regionální potraviny přímo od producentů a unikátní původní krajina kolem Neziderského jezera, to je nabídka na několikadenní podzimní dovolenou.

Vyvrcholení Panonského podzimu představují každý rok Svatomartinské slavnosti, kterým se tam tradičně říká Martiniloben, kdy se otevírají všem dveře vinných sklepů. V dřívějších dobách putovali vinaři v době kolem svátku svatého Martina, 11. listopadu, od jednoho vinného sklípku ke druhému, aby ochutnali mladé víno z nové sklizně, posoudili je a dali mu náležité jméno. Když bylo mladé víno zralé, pokřtili je a prohlásili oficiálně za víno.

Víno, kulinářské pochoutky a výtvarní umělci

Z tohoto starého zvyku se ve vinařských obcích kolem Neziderského jezera vyvinuly v posledních letech Svatomartinské slavnosti. Kromě vína se ochutnávají také kulinářské pochoutky a v některých vinných sklepích prezentují svá díla také výtvarní umělci.

Návštěvníci „dnů otevřených dveří vinných sklepů“ si mohou koupit v kterékoli z obcí permanentku v podobě korkové zátky, nebo koštovací sklenky. Vstupné obsahuje většinou také poukázku na nákup vína v hodnotě 10 až 15 eur.

Od 28. října do 10. prosince otevře letos své dveře návštěvníkům 284 vinařských podniků ve 20 turistických centrech regionu kolem Neziderského jezera. Na jídelním lístku restaurací a hostinců nebude chybět ani martinská husa s knedlíkem a červeným zelím či různé vynalézavé variace s jedlými kaštany a bylinkami.

Rady na cestu

Pokud ve dnech 4.–6. nebo 11. až 13. listopadu přenocujete v některém ze 750 partnerských ubytovacích zařízení zapojených do sítě Neusiedler See Card, dostanete zdarma speciální kartu. S tou pak můžete jezdit bezplatně svatomartinskými autobusy a využívat zdarma nebo se slevou vstupy do muzeí, účastnit se organizovaných vycházek do tamní přírodní rezervace a dalších akcí.

Informace na adrese

Neusiedler See Tourismus GmbH tel: +43-2167-8600 info@neusiedlersee.com 

O prvních dvou víkendech Svatomartinských slavností budou návštěvníci regionu kolem Neziderského jezera moci využívat vlakové spoje zvané Martini-Linien. Místa konání slavností také spojí ve dnech 4.–6. a 11.–13. listopadu svatomartinské autobusy (Martini Busse).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám