Hlavní obsah

Početnou židovskou rodinu vyhodili z letadla kvůli miminku bez roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židovskou rodinu o 22 lidech vykázali z letadla společnosti Frontier Airlines. Podle personálu kvůli tomu, že několik členů odmítlo mít nasazenou roušku, sama rodina však tvrdí, že ochranu úst a nosu nemělo jen 18měsíční dítě. Přihlížející svědci také hovoří o antisemitistických narážkách posádky, která po vyhození cestujících jásala na znamení úspěchu.

Foto: Profimedia.cz

K incidentu došlo u společnosti Frontier Airlines.

Článek

K incidentu došlo v neděli na letišti v americkém Miami, ze kterého měla rodina vycestovat do New Yorku, uvádějí servery Daily Mail a Independent. Společnost Frontier Airlines tvrdí, že musela let ovšem odložit kvůli pasažérům, kteří si odmítali nasadit roušku.

„Zatímco se letadlo připravovalo na opuštění brány, velká skupina cestujících odmítla nařízení americké vlády o povinných rouškách,“ okomentoval pro server Independent mluvčí společnosti. Doplnil, že pasažéři byli několikrát požádáni, aby si nos a ústa zakryli, kvůli jejich neochotě ale musela zasáhnout ostraha a let byl nakonec zrušen.

Žádný antisemitismus, tvrdí aerolinky

Podle svědků i rodiny samotné se však celá událost odehrála úplně jinak. Posádka prý naléhala, aby mělo roušku také 18měsíční miminko, přestože pravidla Frontier Airlines nařizují zakrytí úst až od dvou let. Cestující Hershey Greenbaum uvedl, že rodina neudělala nic špatného.

„Lidé v letadle začali být skutečně naštvaní, protože šlo o 18měsíční dítě,“ řekl.

Na internetu se objevilo také krátké video, které kus roztržky zachycuje. Zveřejnila ho židovská organizace Orthodox Jewish Public Affairs Council s komentářem, že si posádka po vyhození cestujících také zatleskala. Podle některých cestujících šlo o projev antisemitismu.

Společnost Frontier Airlines ovšem tato nařčení odmítla a zopakovala své tvrzení, že se celá záležitost týkala pouze osob, které neuposlechly posádku a odmítly si nasadit roušku. Člen rodiny Martin Joseph to však popřel, podle něj rodina, složená z 13 dospělých a 9 dětí, roušky měla a dodržovala všechna pravidla.

Poté, co bylo celé letadlo nuceno vystoupit, nenabídly prý aerolinky cestujícím ani ubytování. Židovská rodina se nakonec do New Yorku vrátila s konkurenční společností Jet Blue, kde nenastal žádný problém.

„Zaplatili jsme za letenky a dostalo se nám jen ponížení. Šlo o projev antisemitismu a chceme se ujistit, že k tomu už nedojde,“ uzavřel Joseph.

Dvacetičlennou rodinu vykázali v USA z letadla kvůli jedné roušce pod nosem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám