Hlavní obsah

Pobřeží Kalábrie lemují malebné vesničky a omývá průzračné moře

Právo, Miroslav Navara

Nejjižnější kout kontinentální Itálie dlouhá léta platil za zaostalou, chudou oblast, navíc sužovanou působením mafie. Kalábrie sice nepatří ani dnes k nejbohatším, ale je to region docela dobře srovnatelný s jinými částmi Itálie, zejména těmi sousedními.

Foto: Profimedia.cz

Romantické pláže v oblasti Kalábrie

Článek

Až na jih, k atraktivním lokalitám, jako jsou například Cosenza, Vibo Valentia, nebo cílové Reggio di Calabria, dojedete po dálnici, která vede mnohotvárnou krajinou.

Místy až do mraků a poté klesá a sleduje pobřeží s rybářskými vesnicemi, pevnostmi, které kdysi střežily bezpečí pevniny a připomínají orlí hnízda.

Jasmínová riviéra

Už cestou podél pobřeží a nejjižnějších pláží pevninské Itálie se necháváme okouzlovat přírodními scenériemi.

Od anilinových odstínů mořské hladiny, přes světle okrovou barvu písku na plážích, až po rozlehlé plochy žlutě kvetoucího kopru a zeleně citrusových a révových plantáží na mírně se zvedajícím podhůří.

Nad tím jako dramatická kulisa obrysy hor s vrcholy zahalenými do divokých mračen. Příroda je jednou z devíz, jimiž se Kalábrie právem pyšní. I když jsme tu pobývali v čase, kdy ještě jasmín nekvetl, vůbec nás neudivilo, že pás pláží nese také jméno Jasmínová riviéra.

Foto: Profimedia.cz

Večerní panoráma italské Kalábrie

Za okny mikrobusu se střídaly hotely, penziony, tu a tam kemp, nijak nápadné. Až najednou za místní tabulí Roccella Ionica jsme prudce zatočili – a byli na místě. Pětihvězdičkový hotel Park Princezen, ve stylovém, vkusném a luxusním areálu, prakticky nový, se stal pro nás několikadenním dokladem, že Kalábrie dnes nabízí návštěvníkům kompletní škálu služeb, nejvyšší standard nevyjímaje.

Park Aspromonte

Chceme-li se dostat z dálnice k jižnímu pobřeží, aniž bychom museli objíždět celou pobřežní silnici, můžeme zvolit zkratku, odbočit k jihovýchodu a projet napříč horstvem národního parku Aspromonte.

Uvidíme nádhernou horskou přírodu a také se dozvíme, kde se nacházejí zdejší lyžařská střediska. Po stránce turistické národní park obhospodařuje Asociace organizátorů výletů (Ass. Excursionistica), která každoročně vydává brožuru s programem akcí, z nichž si lze vybrat.

Foto: Miroslav Feszanicz, Právo

Domy rybářských vesnic jsou natlačeny až na mořský břeh.

Mezi desítkami výletních itinerářů najdeme tematiku krajinářskou, přírodní, panoramatickou, historickou, nechybějí možnosti dojít k ledovci, posedět u táboráku či vykoupat se v horské říčce.

Kalendář akcí začal již v lednu a končí 13. prosince. V takto vysokých horách přirozeně funguje také alpský klub – Club Alpino Italiano – Rifugio. Konečně – pokud bychom se blíže zajímali o zdejší lyžařské terény, pak sjezdovky a sedačkovou lanovku najdeme na svazích hory Mt. Scirocco, sahající do výše 1635 m n. m.

Gerace na kopci

Město Gerace, jak je v Itálii obvyklé, pokrývá vrchol kopce, což vytváří fascinující panoramatický pohled již z dálky. Pahorek je tvořen mořskými sedimenty, jejichž stáří se odhaduje na 60 miliónů let.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na městečko Gerace, italská Kalábrie

Tyčí se do výšky 470 metrů nad mořem, od kterého leží na dohled. Může se pochlubit přepestrou historií, na níž se podíleli mj. staří Řekové a Římané. Byzanc z něj učinila administrativní, vojenské a náboženské středisko.

Normani, Aragonci, Cordobané, Bourboni. V 19. stol. vznikla osada Gerace Marina, dnes Locri. Bohatá historie zanechala odpovídající množství památek. Domy rybářských vesnic jsou natlačeny až na mořský břeh.

Foto: Miroslav Feszanicz, Právo

Dodnes jsou v zachovalém stavu a jsou spolehlivým magnetem pro návštěvníky. Zámek, tři desítky kostelů, několik desítek paláců a další historické objekty jsou na trase prohlídky, kterou lze absolvovat podle tištěného prospektu.

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Letadlem do Lamezia Terme, popř. do Reggia di Calabria, vnitrostátně po přestupu na některém z italských mezinárodních letišť. Autem po dálnici č. 4, na jih od Neapole není zpoplatněna.

Vzdálenost z ČR lze zvládnout za dva až tři dny – podle kondice řidiče(ů), nutno tedy počítat s jedním až dvěma noclehy cestou tam i zpět. Dětská sedačka, reflexní vesta a rozsvícená světla jsou povinná.

Obecně platí zhruba stejné dopravní předpisy jako jinde v Evropě. Na průjezd Rakouskem potřebujeme tamní dálniční známku.

UBYTOVÁNÍ

Ubytování různých kategorií zprostředkují např. Asociace B Magna Grecia, či jednotlivé CK, k nalezení na internetu (viz níže) Cenová orientace: hotely v Gerace v historických budovách – dvoulůžkový pokoj se snídaní mimo hlavní sezónu od 110 eur, v sezóně od 130 eur. Penzion 70 a 85 eur. Hotel se třemi hvězdami na pobřeží: podle sezónnosti od 94 eur až po 180 eur.

POJIŠTĚNÍ

K základnímu ošetření stačí evropský zdravotní průkaz. Lépe však je uzavřít cestovní pojištění včetně léčebných výloh. Doklady za platby v hotovosti se po návratu předkládají příslušné pojišťovně.

POLEDNÍ SIESTA

V Itálii se platí eurem, při nákupech, v bankách apod. je třeba počítat s delší polední přestávkou. Siesta je sice španělský vynález, ale v Itálii solidně zdomácněl. Zejména na samém jihu Itálie to v létě snadno pochopíme.

V Itálii se platí eurem, při nákupech, v bankách apod. je třeba počítat s delší polední přestávkou. Siesta je sice španělský vynález, ale v Itálii solidně zdomácněl. Zejména na samém jihu Itálie to v létě snadno pochopíme.

V Itálii se platí eurem, při nákupech, v bankách apod. je třeba počítat s delší polední přestávkou. Siesta je sice španělský vynález, ale v Itálii solidně zdomácněl. Zejména na samém jihu Itálie to v létě snadno pochopíme. WWW STRÁNKY

www.magnagreciavacanze.it

www.borghitalia.it

www.geraceinforma.it 

www.musaba.org

www.genteinaspromonte.it 

www.agenziacostadeigelsomini.it 

A spolehněte se – celý den bude tak akorát. Nu a když už budete na místě, pak nezapomeňte – na ulici Largo Tre Chiese č. 3 nabízí Mario Farcomeni ve svém krámě typické místní produkty a lahůdky – např. zeleninu, papričky, olivy, víno (jako svou specialitu víno s mandlovou a bergamotovou příchutí), mandlový, bergamotový, citrónový, opunciový, jasmínový a čokoládový likér, bergamotové mýdlo, čaj, kávu. Nabídku Mario doprovází prodejem keramiky svých vlastních vzorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám