Hlavní obsah

Po sérií úmrtí Nepál určil nová pravidla pro lezce na Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letošní tragické sezoně, kdy na svazích Mount Everestu zahynulo nebo se pohřešuje celkem jedenáct horolezců, stanovily nepálské úřady přísnější pravidla pro zájemce o zdolání nejvyšší hory světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nově budou muset mít horolezci, kteří žádají o povolenku ke vstupu na Everest, dřívější zkušenosti z nějaké hory v Nepálu, která je vyšší než 6500 metrů. Budou muset také doložit, že jsou v dobrém zdravotním stavu a bude je muset doprovázet vyškolený nepálský průvodce.

Nepálská vláda zřídila zvláštní komisi složenou z úředníků, odborníků na horolezectví a zástupců horolezecké komunity poté, co se úřady staly terčem kritiky za to, že na Mount Everest nechají jít každého, kdo zaplatí poplatek ve výši 11 tisíc dolarů (255 425 korun).

Nepřežili kvůli frontám

Letos v květnu při pokusu o výstup na Mount Everest zahynulo nebo je od té doby pohřešovaných devět lidí na nepálské straně hory a dva na tibetské. Šlo o jednu z nejtragičtějších sezon za poslední roky. Příčinou toho byla jak nezkušenost horolezců, tak i skutečnost, že se jich k vrcholu vydalo příliš mnoho. Pak ve frontě čekali v takzvané zóně smrti, kde je vzduch již moc řídký na to, aby v něm lidský organismus mohl dlouhodobě fungovat. Ocitli se tak v nebezpečí, že jim dojdou kyslíkové láhve.

Nicméně jistá členka komise nepálské vlády tvrdí, že horolezci umírali kvůli výškové nemoci, infarktu a vyčerpání, ne kvůli tlačenici. Nová povinnost, aby s každým horolezcem šel průvodce, má zabránit turistům v tom, aby se pokoušeli vylézt na Mount Everest sami.

Na nepálském území se nachází osm ze 14 nejvyšších hor světa. Příjmy z cestovního ruchu spojeného s horolezectvím jsou pro tuto zemi klíčovým zdrojem příjmů a pracovních míst, napsala agentura Reuters. Na letošní sezonu vydaly nepálské úřady 381 povolení pro vstup na Mount Everest. Toto období vrcholilo v květnu, kdy pro výstup bývá nejpříhodnější počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám