Hlavní obsah

Po běžeckých tratích do sněhové pohádky na Pustevnách

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistické středisko Pustevny na hřebeni Beskyd u vrcholu Radhoště se v zimě stává rájem těch, kteří si chtějí na běžkách užít málo až středně náročné a nepříliš dlouhé výlety a hlavně se pokochat překrásnými výhledy do okolí.

Článek

Pohádkové kouzlo jim zvláště v zimě dodávají zdejší dominanty – turistické chaty Libušín a Maměnka z přelomu 19. a 20. století, postavené podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Ten svými stavbami v tomtéž duchu lidové secese vyzdobil například i lázně Luhačovice.

Dostanete se sem buď autem od Prostřední Bečvy (parkoviště je asi 200 metrů od centra areálu), nebo z druhé strany z Trojanovic dvojsedačkovou lanovkou. Druhá varianta je sice v chladných dnech méně pohodlná, ovšem nabízí romantičtější zážitek – porozhlédnete se nad špičkami stromů do širokého okolí a můžete třeba také shora zhodnotit lyžařský styl sportovců na sjezdovce, která vede přímo pod lanovkou.

Foto: Profimedia.cz

Turistické chaty Libušín a Maměnka z přelomu 19. a 20. století, postavené podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče

Výchozí bod většiny běžeckých tras je u horní stanice lanovky a sídla Horské služby, hned vedle chaty Libušín. Trasy jsou strojově upravovány, na některých místech i pro bruslení na lyžích. Kromě klasických „hřebenovek“ tu najdete i obtížné standardní závodní tratě v délce od jednoho do pěti kilometrů, kde si můžete dát pořádně do těla.

Nejoblíbenější a nejfrekventovanější je trasa z Pusteven na Martiňák a zpět. Je mírně zvlněná a zvládnou ji s přehledem i začátečníci. Oblíbená je i díky tomu, že si ji můžete v polovině „proložit“ chvílí odpočinku v hospůdce Horské chaty na Martiňáku. Podle provozovatelů běžeckých tras na ni vyráží čtyři pětiny běžkařů, mnozí pak pokračují ještě dál po jiných navazujících trasách.

Na Radhošť

Přestože to může vypadat na první pohled paradoxně, k méně náročným patří i trať z Pusteven na vrchol Radhošť. Přestože z Pusteven vypadá vrchol poměrně vzdálený, není cesta tam delší než čtyři kilometry a nezabere lehkým tempem s přestávkami víc než hodinu a půl.

A i když je vrchol nejvyšší v okolí, z Pusteven to obnáší převýšení „pouze“ 123 metrů. Cestou minete slavnou sochu boha Radegasta a nahoře vás čeká zasloužená odměna v podobě vyhlídky do okolí. Na vrcholu také stojí kaple svatých Cyrila a Metoděje, postavená na památku tisícího výročí příchodu věrozvěstů na Moravu.

Udržované běžecké trasy mají 46 km

Jediným obtížnějším bodem výletu je při zpáteční cestě sjezd od sochy Radegasta dolů k Pustevnám. Mnozí běžkaři to jednoduše vyřeší tak, že lyže zují a část sejdou pěšky. U tohoto výletu také musíte počítat s tím, že na Radhošť si rádi vyšlápnou v zimě i pěší turisté, kteří na vrchol směřují po stejné cestě, takže občas mohou „zavazet“.

Letošní novinkou v systému běžeckých tratí je devítikilometrová trasa vedoucí z Pusteven lesem pod lanovkou kolem Okruhly a úbočím vrchu Zmrzlý k Chatě na Zmrzlém a odtud zpět na Pustevny. Je málo až středně náročná. Po tomto rozšíření se celková délka udržovaných tras na Pustevnách vyšplhala již na 46 kilometrů.

Sjezdové lyžování

Kromě běžek si můžete na Pustevny vzít i sjezdové lyže. Najdete tu šest kvalitně upravovaných sjezdovek o celkové délce 3,2 kilometru s převýšením 35 až 220 metrů. Letošní novinkou je vyčlenění jedné sjezdovky pro příznivce volného lyžování. Sjezdovka Pod Kolibou nebude záměrně upravována, aby si lyžaři a snowboardisté mohli zařádit v „divokém“ terénu.

Sněhové království v Beskydech
Vždy v lednu Pustevny zkrášlí desítky soch ze sněhu a ledu. Koná se tu tradiční akce Sněhové království – defilé výtvarníků a sochařů z tuzemska i ciziny, kteří zde před zraky návštěvníků po celý víkend vytvářejí svá díla.
Letos se tato akce koná 16. a 17. ledna. Sochy na Pustevnách budou k vidění tak dlouho, než samy pozvolna roztají.

Běžecké tratě

Pustevny–Martiňák

Nenáročná trasa vedená úbočím, mírně klesajícím traverzem, délka tam a zpět 16 km, převýšení 173 m

Pustevny - chata Mír

Délka tam a zpět 18 km, převýšení 260 m

Pustevny - Radhošť

Málo až středně náročná hřebenová trasa vedoucí kolem sochy Radegasta na Radhošť vyniká krásnými výhledy do okolí, délka tam a zpět 8 km, převýšení 123 m

Pustevny okruhy

Standardní běžecké tratě, středně obtížné, dlouhé od 1 do 5 kilometrů, začínají za Tanečnicí nad lanovkou po červené značce

Okruh 2

Délka 11 km, převýšení 329 m

Pustevny - chata Na Zamrzlém – Čertův mlýn – Pustevny

Letošní novinka, málo až středně náročná trasa, délka 9 km

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám