Hlavní obsah

Plzeň 2015 hledá průvodce z řad veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průvodce z řad obyvatel hledá pro příští rok společnost Plzeň 2015. Vybraní zájemci by měli od března příštího roku provázet Plzeňany i turisty po jednotlivých městských čtvrtích.

Foto: Profimedia.cz

Průvodci turistům ukáží nejen historickou část Plzně

Článek

Průvodci nebudou nabízet klasický výklad, ale lokální zajímavosti, takzvané skryté živé příběhy. Komunitní průvodci budou procházky organizovat, během nich se také celá skupina potká se dvěma až třemi pamětníky z dané čtvrti. Podobný model funguje například v Marseille, která byla loni Evropským hlavním městem kultury.

„Hlásit se může kdokoliv, běžní obyvatelé, umělci, členové zájmových sdružení. Projdou školením, budou se zabývat badatelskou prací, archivním výzkumem, získají finanční podporu v hodnotě do 15 000 korun," uvedla Kristýna Jirátová, která má projekt na starost. Podle ní jsou sousedské procházky startovacím bodem, jak plně propagovat lokální kulturu a zvyky, cílem bude vtáhnout lidi do příběhu.

Mimo historické centrum města

„Představí jak historii, tak současnost daných míst, kromě architektury se budou skrze setkávání s pamětníky a obyvateli věnovat především osobním příběhům," uvedla. Procházky se uskuteční mimo historické centrum města, mezi obyvateli, na sídlišti, v místech, která běžný turista nemá šanci navštívit. Některé budou na kolech nebo koloběžkách, další připomenou kultovní plzeňské bary nebo ukážou Plzeň z pohledu handicapovaných. Pravidelně se procházky budou konat vždy první sobotu v měsíci, začnou v březnu 2015.

„Další vycházky, české i cizojazyčné, budou určené návštěvníkům města, kteří si je budou moci objednat prostřednictvím digitálního průvodce projektu Skryté město," uvedla Jirátová. Podrobné informace jsou na webu. Plzeň chce, aby se projekt udržel i po roce 2015, tedy až skončí program Plzně jako Evropského hlavního města kultury, stejně jako je tomu v Marseille.

Reklama

Výběr článků

Načítám