Hlavní obsah

Pláž, na které ožil román Agathy Christie, je na prodej

Novinky, Klára Fischleinová

Písečná pláž Bigbury na jihu britského hrabství Devon je oblíbeným cílem turistů i filmařů. Nejistě se po ní procházel například filmový Hercule Poirot, detektiv a asi nejznámější postava románů Agathy Christie. Tato pláž už za měsíc získá nového majitele.

BEZ KOMENTÁŘE: Známá filmová pláž v britském Devonu je na prodej

 
Článek

Přímo naproti pláži Bigbury leží ostrov Burgh, který inspiroval k tvorbě nejednoho umělce. Například populární spisovatelku Agathu Christie, která tu vymýšlela detektivní zápletky do jejích románů. Teď je pláž, po níž se ve filmovém zpracování knihy Zlo pod sluncem procházel sám Hercule Poirot, na prodej. V oblasti se točily i některé scény britského seriálu Lovejoy.

Podle odhadu by se pláž na jihu Devonu ve Velké Británii mohla prodat za 35 tisíc liber, v přepočtu tedy za víc než milión korun. Aukce se uskuteční ve čtvrtek 9. května na území hrabství Cornwall, které sousedí s Devonem.

Foto: Profimedia.cz

Malý mořský traktor je zdejším turistickým lákadlem.

Jednou ze zvláštností ostrova Burgh je, že při odlivu se na něj dá po písečném terénu dostat pohodlně pěšky přímo z "filmové" pláže. Jakmile ale nastane příliv, úzká cesta se zalije mořskou vodou a je třeba využít člun. Anebo mořský traktor, který tu začal být k přepravě z pláže na ostrov využíván už v první polovině minulého století. Cestoval na něm i detektiv Poirot.

Pláž Bigbury se objevila mimo jiné ve filmu Hercule Poirot: Zlo pod sluncem

Na zdejším ostrůvku není hustá zástavba. Několik soukromých domů doplňují hotely, jinak nabízí toto klidné místo volnou přírodu a kromě jiného také procházku na kopec uprostřed ostrova, z něhož je neopakovatelný výhled do okolí.

TIP

Pokud si pustíte film Zlo pod sluncem ve zpracování z roku 2001, všimněte si, jak je vždy perfektně upravený Hercule Poirot v podání Davida Sucheta nesvůj z všudypřítomného jemného písku na bigburské pláži. Tento detektiv totiž nesnese na svých vyleštěných lakýrkách ani smítko.

Reklama

Související články

Na ostrov diskoték za podivnými úkazy

Ostrov Ibiza je rájem mladých turistů, protože nabízí prakticky nepřetržitou hudební zábavu a atraktivní noční život. Byla by ale škoda omezit se při návštěvě...

Výběr článků

Načítám