Hlavní obsah

Petrohradem ve stopách proslulého zlatníka

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad, to je Ermitáž, Zimní palác nebo křižník Aurora. Turisté se však mohou vydat také po stopách věhlasného zlatníka Carla Fabergeho, který se nejvíce proslavil klenoty ve tvaru vejce, jež navrhnul pro Romanovce. V ruském městě chtějí do budoucna pomocí nové tematické prohlídky lákat návštěvníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Petrohradu si můžete prohlédnout mistrovské šperky proslulého zlatníka Carla FabergehoVideo: AP

 
Článek

Faberge byl ve své době majitelem největší klenotnické společnosti v Rusku, píše agentura AP. Právě jeho práce i odkaz jsou tématem nových prohlídek, na které se mohou turisté v Petrohradu vypravit. Jejich epicentrem je muzeum v Šuvalovském paláci, kde návštěvníci najdou největší sbírku Fabergeho výtvorů na světě, včetně slavného vejce.

„Autorem prvního vejce nebyl Faberge. Car ho však požádal, aby vytvořil co nejvěrnější kopii jednoho takového klenotu, který byl v pokladnici dánské královské rodiny, z níž pocházela Marie Feodorovna (Marie Sofie Dánská). Faberge však neudělal přesnou kopii, trochu si ji upravil i s překvapením uvnitř,“ vysvětluje průvodkyně Dinara Jarullinovová.

V dílně si zkusí barvení

Muzeum s Fabergeho tvorbou není však žádnou novinkou, návštěvníci se do něj mohou vypravit už od roku 2013. Jenže u něj tematická prohlídka nekončí. Pokračuje do továrny společnosti Russkiye Samotsvety, kde dnešní zlatníci vyrábějí klenoty, které z Fabergovy tvorby vycházejí, uvádí agentura AP.

„Dnes používáme moderní technologie, které jsou jednodušší, ale nikoli méně nákladné,“ uvádí projektový manažer společnosti Ljubov Šersteněva. Návštěvníci si mohou v dílně sami vyzkoušet vyzdobit a nabarvit jedno miniaturní vejce, prohlídka je dále zavede také do zlatníkova domu.

Poslední zastávkou na trase je Fabergův letní dům za městem. Tvrdí se, že klenotníkův syn na zdejší zahradě zakopal pytle plné šperků, než před revolucí prchnul z Ruska.

„Ze zachovalých dokumentů víme, že na tomhle místě bývaly dva domy. Zápisky také naznačují, kolik pytlů s klenoty tu bylo schováno,“ tvrdí historik a autor Fabergovy biografie Valentin Skurlov. Podle něj ale poklady ještě čekají na odhalení.

Deset let žil na petrohradských ulicích. Pak se z něj stal populární průvodce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám