Hlavní obsah

Pětina Evropanů letos nebude kvůli krizi cestovat

V celoevropském průzkumu uvedla asi pětina z více než 30 000 oslovených lidí, že letos nebude nikam cestovat za rekreací. Deset procent poznamenalo, že budou mít vážné finanční problémy, aby mohli naplnit své prázdninové cíle. Naopak asi 46 procent z náhodně vybraného vzorku uvedlo, že jejich zdroje budou dostatečné.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Turistika je jednou z nejdůležitějších oblastí trhu služeb v Evropské unii.

Článek

Průzkum Eurobarometr mimo jiné také ukázal, že zhruba polovina Evropanů hodlá letošní prázdniny strávit ve své domovské zemi, nebo v některém jiném státě 27členného bloku.

Dopady hospodářské krize

Evropa se nyní podobně jako zbytek světa potýká s dopady vážné hospodářské krize. Turistika je jednou z nejdůležitějších oblastí trhu služeb v Evropské unii. Představuje zhruba pět procent evropského hrubého domácího produktu, přičemž zaměstnává kolem šesti procent lidí.

"Musíme pokračovat v práci na rozvoji turistického průmyslu, který se řadí na třetí místo, co se týká HDP a zaměstnanosti v Evropě," podotkl eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha neláká turisty už ani o svátcích

Praha už se několik let potýká s poklesem zájmu turistů. Ani letošek zřejmě nebude výjimkou. I když patří vánoční svátky a Silvestr k obdobím, kdy do metropole...

Výběr článků

Načítám