Hlavní obsah

Pásmová nemoc může způsobovat obezitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narušení přirozené cykličnosti vnitřních hodin organismu souvisí s řadou vážných poruch v těle. K takovému rozhození dochází nejen vlivem osvětlení v noci, ale také při častém cestování letadlem a střídání časových pásem. To má vliv nejen na únavu, ale dokonce i na obezitu.

Foto: Profimedia.cz

Časté vystavování těla důsledkům pásmové nemoci nemá vliv pouze na únavu. Ilustrační foto

Článek

Takzvaný jet lag neboli pásmová nemoc vzniká desynchronizací vnitřních hodin v neodpovídajícím časovém pásmu. Způsobuje únavu a poruchy spánku, ale také obezitu. Tvrdí to izraelští vědci s tím, že jet lag působí negativně na střevní bakterie.

Osoby, které často cestují na dlouhé vzdálenosti, přičemž přeskakují několik časových pásem najednou, jsou častěji obézní. Za jejich nadváhu může právě jet lag – porucha vyvolaná narušením cirkadiánních rytmů člověka. To vede k rozhození funkce střevní mikroflóry, která pak nepracuje dostatečně efektivně. Tím se oslabuje trávení a dochází k přibývání na váze.

„Byli jsme velmi překvapeni, když jsme pozorovali střevní bakterie fungující podle diurnálních změn (změn světlé části dne a noci). Tyto změny jsou ve skladbě i funkci,“ uvedl doktor Eran Elinav z Weizmannova institutu věd v Izraeli.

A právě narušení kompozice a správné funkce střevní mikroflóry je vědci často popisováno jako jedna z nejčastějších příčin obezity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám