Hlavní obsah

Pařížský Louvre si drží titul nejnavštěvovanějšího muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet návštěvníků pařížského muzea Louvre, kde se nachází mimo jiné slavný obraz Leonarda da Vinciho Mona Lisa, se loni zvýšil o zhruba 100 000 na 9,3 miliónu. Louvre si tak udržel titul nejnavštěvovanějšího muzea světa, uvedl internetový server arnet.com.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Louvre v Paříži

Článek

Muzeum uvedlo, že asi 70 procent jeho návštěvníků bylo ze zahraničí. Největšími obdivovateli umění byli turisté z USA, Číny, Itálie, Británie a Brazílie. Polovinu návštěvníků tvořili mladí do 30 let.

Louvre byl otevřen v roce 1793. Sídlí na pravém břehu Seiny v Palais du Louvre, největším palácovém komplexu ve Francii, kde dříve pobývali francouzští vládci. Muzeum vlastní desítky tisíc exponátů. Návštěvníci si tam prohlédnou kromě umění například také exponáty ze starověkého Egypta, antického Řecka a Říma, ze středověku i námořní historie.

Vedení muzea má v plánu do roku 2025 zvýšit počet návštěvníků na 12 miliónů. Otevírací doba je pondělky, čtvrtky, soboty a neděle od 9:00 do 18:00. Během střed a pátků je Louvre otevřen od 9:00 do 21:45. V úterý je muzeum zavřené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám