Hlavní obsah

Památník Velké Moravy znovu otevírá brány

Právo, Aleš Fuksa

Po více než dvou letech stavebních prací se pro veřejnost otevře Památník Velké Moravy ve Starém Městě u Uherského Hradiště. První návštěvníky přivítá tato kulturní památka, vybudovaná nad základy první objevené kamenné velkomoravské stavby na našem území – kostela Na Valách – již 16. ledna od devíti hodin.

Článek

Památník prošel celkovou modernizací. Archeologické nálezy z regionu i život Slovanů nyní přiblíží pomocí atraktivnější multimediální expozice – některé výjevy ze života předků například představují dvě desítky dobově oblečených figurín v životní velikosti. Návštěvníci si budou moci prohlédnout repliky dobových oděvů, obuvi, vzácných šperků, pracovních nástrojů a dalších nálezů z archeologických výzkumů, které ve Starém Městě probíhají již déle než století.

Přibližují metody archeologické práce

„Autoři expozice, Luděk Galuška z Moravského zemského muzea a Miroslav Vaškových ze Slováckého muzea ve spolupráci s architektem Svatoplukem Sládečkem, ponechávají v centru pozornosti návštěvníků základy velkomoravského kostela a na přilehlé ploše pohřebiště názorně přibližují také metody archeologické práce,“ uvedl mluvčí Slováckého muzea Jiří Jilík.

Muzejní expozici podle něj doplňuje film režiséra Rudolfa Chudoby, elektronický průvodce i počítačové animace. Budova památníku prošla v uplynulých dvou letech první generální rekonstrukcí od svého otevření v roce 1969. Práce muzejníci završili instalací moderní multimediální expozice koncem roku 2009.

„Původní expozice z roku 1985 byla neaktuální a poněkud zastaralá. Ta nynější odpovídá současným výstavním trendům a potřebám tuzemských i zahraničních návštěvníků,“ vysvětlil Jiří Jilík.

Finance ze Zlínského kraje, Norska a Lichnštejnska

Náklady spojené s rekonstrukcí dosáhly zhruba třiceti miliónů korun. Na financování obnovy této významné národní kulturní památky se podílel Zlínský kraj společně s grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a norskými fondy.

Podporu při budování expozice poskytlo Moravské zemské muzeum v Brně. Památník Velké Moravy bude od 16. ledna 2010 otevřen celoročně, což je změna proti minulosti, kdy byl zpřístupněn pouze sezónně. Veřejnost jej může navštívit denně od 9 do 12 a od 12.30 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám