Hlavní obsah

Pád legendy. Thomas Cook nebyl jen obyčejnou cestovní kanceláří

Novinky, jky

Ač cestovní kancelář Thomas Cook nebyla na českém trhu jedním z největších hráčů a její krach se tak rozhodně přímo nedotkne statisíců Čechů, ve Velké Británii to je jinak. Tam Thomas Cook „vozil” k moři a do hor každoročně miliony lidí a více než 150 let byl pro tamější turisty osvědčenou volbou. Sázkou na jistotu.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz

Článek

Toto pondělí ukončilo 178 let dlouhou historii cestovní kanceláře Thomas Cook. Ta sice nebyla tou úplně první na světě (prvenství drží společnost Cox and Kings založená trochu neskutečně v roce 1758), ale byla rozhodně jednou z prvních, která naučila cestovat masy lidí. Byla to právě ona, která přišla s modelem balíčků, jak je známe dnes. Tedy zařízení cesty, ubytování a posléze i stravování. Dnes zažitá věc, která je pro většinu turistů samozřejmostí.

Co většina Čechů ale asi neví, je to, že Thomas Cook vlastnil i velké množství hotelů, aerolinky a mnoho dceřiných společností, které teď čeká velmi nelehké období. Celý tento gigant se přitom podařilo vybudovat z miniaturní společnosti, která původně nabízela jen krátké výlety vlakem po regionu East Midlands.

V roce 1855 Thomas Cook uspořádal první cestu, která umožnila lidem vyrazit do Evropy. Dvě skupiny lidí vyrazily z města Harwich v hrabství Essex do belgických Antverp. Poté turisté navštívili Brusel a pokračovali do německých měst Kolín a Heidelberg. Dalšími zastávkami pak byly Štrasburk a konečně i Paříž. Zájezd byl prodáván poprvé právě jako kompletní balíček. Cestovka navíc poprvé nabídla i službu směny peněz.

Za zmínku pak stojí, že první oficiální pobočku si společnost otevřela v roce 1865 v londýnské Fleet Street. Pro představu, v letošním roce jich měla přes 560. V roce 1939, před začátkem druhé světové války, už lidé se společností dokonce létali užívat si dovolenou na francouzskou riviéru.

První větší finanční problémy cestovky vyšly na povrch v roce 2011, kdy měla společnost problémy vypořádat se s dluhy ve výši jedné miliardy liber. O osm let později už další obrovské finanční potíže neustála. Příchod internetu a odklon od klasických cestovních kanceláří, který je ve Velké Británii patrný, už Thomas Cook nezvládl.

O barvité historii cestovní kanceláře asi nejlépe vypovídají nejrůznější dobové plakáty, které turisty lákaly do vzdálených končin naší zeměkoule. To vše v době, kdy byl výlet do Egypta něčím neskutečně exotickým a nedostupným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám