Hlavní obsah

Ostrůvky kolem tropické Kuby lákají na bílý písek a tyrkysové moře

Právo, Bohuslav Borovička

S příchodem podzimu opět začíná sezóna exotických dovolených. Také letos je na seznamu nejžádanějších oblastí Kuba. Bílé pláže, lemované kokosovými palmami a omývané teplou průzračnou vodou, tam nenabízí jen legendární Varadero.

Foto: Profimedia.cz

Pláže na ostrůvku Cayo Largo jsou řazené k nejkrásnějším na světě.

Článek

Kubánské pobřeží měří téměř čtyři tisíce kilometrů a v jeho blízkosti jsou stovky menších ostrovů, mnohé z nich s písčitými plážemi a některé i s rekreační infrastrukturou. V posledních letech takových míst přibývá.

Královy zahrady

Jardines del Rey (Královské zahrady) patří k nejkrásnějším z plážových oblastí Kuby. Nacházejí se v Atlantiku, při severním pobřeží ostrova, na úrovni provincie Ciego de Ávila. Z mnoha set nevelkých ostrůvků s bělostnými plážemi je jich obydleno jen několik. K rekreaci jsou využívány pouze Cayo Guillermo a Cayo Coco.

Foto: Profimedia.cz

Jardines del Rey (Královské zahrady) patří k nejkrásnějším z plážových oblastí Kuby.

Na oba se můžete dostat nejen letadlem, ale i pozemní cestou, neboť jsou spojeny s pevninou hrází, dlouhou necelých třicet kilometrů. Ta také oba ostrovy spojuje. Je tam jen několik hotelů a za nejhezčí pláž je označována Playa Pilar na Cayo Guillermo.

Cayo Coco má delší návštěvnickou tradici a je tam také více hotelů, a rozsáhlejší infrastruktura než na sousedním ostrově.

Návštěvníci bývají ohromeni také krásou korálových útesů, které tam jezdí obdivovat potápěči z celého světa. Život v mořských korálových zahrádkách lze sledovat i s brýlemi a šnorchlem.

Foto: Profimedia.cz

Cayo Santa Maria

Dalším z velmi oblíbených prázdninových ostrovů s bílými plážemi, omývanými tyrkysovým mořem, je Cayo Santa Maria. Ostrov je ve stejné oblasti jako Královy zahrady, s pevninou je spojen hrází, dlouhou přibližně padesát kilometrů. Je porostlý tropickou vegetací a je dokonalou kombinací slunce, moře a zeleně.

Cestovní ruch se tam začal doopravdy rozvíjet teprve počátkem nynějšího století.

Cayo Santa Maria je vhodným místem pro aktivní dovolenou. V nabídce je wind a kite surfing, plavba na katamaránech a mořský rybolov, potápění a šnorchlování podél korálových útesů.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek Cayo Largo je dlouhý pouhých 28 km a široký 3 km.

Cayo Largo

Podobné prázdninové aktivity nabízí ostrůvek Cayo Largo. Je dlouhý pouhých 28 km a široký 3 km. Leží v Karibském moři, asi osmdesát kilometrů jižně od kubánského pobřeží a patří do souostroví Los Canarreos.

Prázdninová letoviska na něm začala vznikat už v 80. letech minulého století. Přesto si ale uchoval charakter přírodního ráje. Podobně jako na Králových ostrovech na severu jsou jedinými stálými obyvateli ptáci, leguáni a mořské želvy. Tamní pláže jsou řazené k nejkrásnějším na světě.

Foto: Profimedia.cz

K velmi oblíbeným turistickým střediskům patří Cayo Largo.

Za žabími stehýnky jeďte na Kubu

Kubánci jsou masožravci. Ryb by určitě mohli mít, co hrdlo ráčí, přesto je tu téměř nevidíte. Milují hovězí a vepřové, bezesporu vliv španělských a portugalských kolonizátorů. Nejčastější přílohou jsou fazole, rýže a boniatas (sladké brambory). Před zeleninou dávají přednost ovoci, milují banány, vynikající jsou divoké smažené banány, pomeranče, guavu, ananas, papája, mango.

Složení kuchyně ovlivnili jak Indiáni, kteří na ostrov přivezli kukuřici, kukuřičnou mouku, yucu, boniatu a papriku, za oblibu vepřového a skotu můžou ostrované poděkovat Španělům. Za nejtradičnější jídlo je na Kubě považováno Congrí neboli rýže v kombinaci s barevnými fazolemi. Alespoň jednou by tohle typicky kubánské jídlo měl každý návštěvník ochutnat. Z ryb se nejčastěji setkáte s langustami nebo treskou. Specialitou jsou pak žabí stehýnka. Na Kubě se chovají obrovské žáby chované jen na maso.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám