Hlavní obsah

Ostrov, na kterém přebývali irští křesťané i Luke Skywalker

Novinky, mšv

Fanouškům Hvězdných válek se při prvním pohledu na ostrov Skellig Michael zachvěje srdce. Jedná se totiž o místo, které si vybrali filmaři jako tajný úkryt Luka Skywalkera v nejnovějším dílu kultovní ságy nazvaném Síla se probouzí. Neméně zajímavé je, že zde kromě slavného rytíře Jedi přebývali také jedni z prvních irských křesťanů.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Skellig Michael

Článek

Skellig Michael hraje v irské historii a kultuře zásadní úlohu. Pozůstatky zdejšího klášterního komplexu pocházejí ze 7. století a díky nim se Skellig Michael dostal v roce 1996 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Slávu původních osadníků ale v současnosti možná lehce zastiňuje právě Luke Skywalker. Britský deník The Telegraph s nadsázkou tvrdí, že Hvězdné války umístily ostrov na mapu — naráží tím na fakt, že na Skellig Michael začali ve velkém proudit turisté, aby se na jedno z vizuálně nejhezčích míst sci-fi ságy podívali.

Foto: Profimedia.cz

Skellig Michael

Vzdálenost od pevniny si křesťanští osadníci vybrali záměrně, aby byli v dostatečné izolaci pouze s bohem. Mniši ostrov definitivně opustili ve 13. století, kdy se Skellig Michael stal poutním místem.

670 schodů na vrchol

Když byl ostrov ještě obýván křesťany, každé ráno museli sejít z vrcholku hory až k pobřeží, aby nachytali nějaké ryby. Cestu od moře dnes tvoří 670 kamenných schodů, které jsou přes tisíc let staré, a turistům se doporučuje dbát zvýšené opatrnosti.

Foto: Profimedia.cz

Skellig Michael

Skellig Michael, kterému se říká také Great Skellig, je větším ze dvou hornatých ostrovů, které se nacházejí při jihozápadním pobřeží Irska v hrabství Kerry.

Foto: Mapy.cz

Jeho menší bratříček se jmenuje Little Skellig. Ten je znám pro svou velkou ptačí populaci, kterou tvoří například papuchalkové či kormoráni. Pro turisty je na rozdíl od ostrova Skellig Michael nepřístupný.

Reklama

Výběr článků

Načítám