Hlavní obsah

Olomoucký kraj nabízí turistům řadu atraktivních míst

Právo, Miroslav Hradil, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucký kraj je rájem turistů. Přitažlivé jsou v něm Jeseníky s mnoha přírodními historickými i technickými poklady, stejně jako řada míst na střední Moravě s příjemným prostředím, starobylými památkami a podmínkami ke sportovnímu vyžití.

Foto: Petr Marek, Právo

Mezi hojně navštěvované skalní vyhlídky patří mj. Tři kameny nad Novými Losinami.

Článek

V Jeseníkách a jejich podhůří si lze v každém ročním období zvolit trasu, která bude vyhovovat jak kondici, tak zájmům každého jednotlivce. Využít je možné stovek dobře značených stezek pro turistiku i cykloturistiku.

Vydat se můžete například na Rejvíz k největšímu rašeliništi na Moravě, na Praděd – nejvyšší horu Moravy a Slezska, do přírodní rezervace Šerák–Keprník, nejstarší na Moravě, nebo do přírodní rezervace Velká kotlina, která je pro změnu zase v Jeseníkách nejcennější. Lákavá je i oblast Paprsku, která má co nabídnout nejen v zimě.

Lze se odtud vydat pěšky například na Kralický Sněžník, Smrk či Lví horu. Na své si zde přijdou i cyklisté, kteří mohou přejet na polskou stranu hor. Značení tam sice není optimální, ale zato je tam neskutečný klid. Zejména ve všední dny tam mnohdy nikoho nepotkáte.

Na poklady v podzemí narazíte v nejstarších písemně doložených jeskyních ve střední Evropě, v jeskyních Na Špičáku, které jsou zcela bezbariérové. Výjimečné jsou také jeskyně Na Pomezí, patřící k největším jeskynním systémům v ČR vzniklým rozpouštěním mramoru.

Foto: Petr Marek, Právo

Mnozí návštěvníci Olomouckého kraje si nenechají ujít příležitost zavítat do jeskyní v Javoříčku.

V Jeseníkách jsou však také místa pro příznivce netradičních zážitků. Bobová dráha v Petříkově, horské minikáry na Ramzové, letní (travní) lyžování v Branné, jízdy na koních, strmé skalní stěny (cvičné horolezecké terény) s vyhlídkami jako například Velký Rabštejn či Čertovy kameny, vyhlídkové lety ze Šumperka a Jeseníku.

Ti, kteří rádi poznávají jedinečnosti, objeví celou řadu historických památek, ať již za zdmi hradů, zámků, muzeí nebo uvnitř dřevěných kostelíků. Poznají třeba přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně i jedinečnou výrobnu ručního papíru ve Velkých Losinách, která byla na zdejším panství moravského rodu pánů ze Žerotína založena už na sklonku 16. století. Kraj je však bohatý i na romantické zříceniny hluboko v lesích.

Pohodu a zdraví zase nabízejí lázně. Prim mezi nimi asi hrají Priessnitzovy léčebné lázně, které byly vůbec prvním vodoléčebným ústavem na světě. Ve Velkých Losinách studené i termální sirné prameny pomáhají lidem od jejich chorob dokonce už od 16. století.

Moderní lázeňské zařízení, které poskytuje lázeňskou péči založenou na nejnovějších lékařských poznatcích v oborech balneologie, obezitologie a léčebné rehabilitace, je zase v Bludově. Počátek lázeňské léčby je tam datován na 20. červenec roku 1929, kdy Zdeněk Pospíšil otevírá „Radioaktivní a sirné lázně v Bludově“. V posledních desetiletích se bludovské lázně dostaly do povědomí díky léčbě obezity u dětí. Přírodním léčivým zdrojem je minerální termální voda pramenící přímo v areálu lázní.

Bohaté historii a věhlasu se těší též lázně Dolní Lipová a Karlova Studánka. Jejich společnými jmenovateli jsou špičková vybavení, moderní zázemí, vysoká odbornost a veškeré služby. Samozřejmostí jsou i rehabilitační a rekondiční pobyty.

Perlou střední Moravy je Olomouc

Řadu zajímavých míst, přímo vybízejících k výletům pěšky, na kole či autem nabízí i střední Morava. Její perlou je přitom nesporně Olomouc s nepřeberným množstvím historických, architektonicky a umělecky významných objektů – palácových domů, církevních staveb a dalších skvostů.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

K nejvýznamnějším památkám Olomouce patří zdejší orloj.

Zdejší městská památková rezervace je druhou nejrozsáhlejší v České republice a v této souvislosti stojí určitě za zmínku, že historickým vývojem a postavením je Olomouc v ČR srovnatelná pouze s Prahou. Písemně je poprvé připomínána roku 1055 v Kosmově kronice. Počátky trvalého osídlení však zasahují do hodně hlubší historie, jak dokládají archeologické nálezy z dob vlády Říma a Velkomoravské říše.

Lákavá historie

Možností, jak se toulat městem, jeho uličkami, náměstími a malebnými zákoutími, je hodně. Vybrat si, kam jít, není lehké. Vedle řady jiných památek by si návštěvník Olomouce neměl nechat ujít zhlédnout například přes 31 metrů vysoký Sloup Nejsvětější Trojice, vybudovaný v letech 1716 až 1754 ve stylu „olomouckého baroka“. Jde o největší barokní stavbu svého druhu na světě a od roku 2000 je zapsána na prestižním Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

V Olomouci najdou turisté památku zapsanou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO - Sloup Nejsvětější Trojice.

K zajímavostem patří i šest barokních kašen, které tvoří největší soubor svého druhu na sever od Alp, či starobylá radnice z roku 1378 s řadou cenných gotických i renesančních prvků a orlojem, o němž pochází první písemná zmínka z roku 1519.

Doporučit lze mj. návštěvu metropolitní katedrály sv. Václava, novobarokní kaple sv. Jana Sarkandera či chrámu sv. Mořice v centru města, který patří také mezi množství národních kulturních památek na území Olomouce.

Gastronomie i kultura

Kdo chce zavítat do města na podzim, může letos ve dnech 7. až 10. října navštívit i zdejší výstaviště, kde se bude konat podzimní etapa veletrhu Flora. Zahradnická výstava ovoce, zeleniny a ovocných školkařských výpěstků je největší akcí svého druhu v Česku. Její součástí je i festivalu gastronomie a nápojů Olima.

Milovníci kultury zase mohou zavítat do olomouckých muzeí a galerií nebo navštívit některé z představení zdejšího Moravského divadla. Turisté, kteří chtějí strávit v Olomouci více dnů, si mohou vybírat z množství ubytovacích kapacit.

Ti náročnější mohou například využít služeb hotelu Alley, z rozmanité nabídky si však určitě vyberou i jiní.

Nabízí mnohem víc

Turistických lákadel je však hodně nejen v Olomouci, ale také v jejím blízkém i vzdálenějším okolí. Lze jmenovat například zoologickou zahradu a baziliku na Svatém Kopečku, zámky v Náměšti na Hané, Úsově či Tovačově, hrady Bouzov, Šternberk a Helfštýn, jeskyně v Mladči, Javoříčku nebo Teplicích nad Bečvou, Hanácký skanzen v Příkazích nebo městskou památkovou rezervaci v Lipníku nad Bečvou.

Foto: Petr Marek, Právo

Mezi hojně navštěvované skalní vyhlídky patří mj. Tři kameny nad Novými Losinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám