Hlavní obsah

Okolí kubánské Havany ukrývá kouzelné i liduprázdné pláže

Právo, Bohuslav Borovička

Na rozdíl od všeobecně známých kubánských letovisek se o těch, která jsou nedaleko Havany, moc neví. Všem společně se říká Východní pláže (Playas del Este) a je to několik letovisek, vzdálených od metropole co by kamenem dohodil.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Varadero se vždy pyšnilo hlavně svou pláží, ale dnes už si s těmi ostatními v karibské oblasti v ničem nezadá ani vybaveností.

Článek

Kubánské cestovky je zahraničním partnerům příliš nenabízejí, neboť jejich kvalita údajně neodpovídá požadovanému standardu. To je důvod, proč na nich není mnoho zahraničních rekreantů a proč je – zejména o víkendech – využívají hlavně Kubánci.

Bacuranao je první z Východních pláží a je vzdálená jen asi dvanáct kilometrů od Havany. Prostírá se v nevelké zátoce a písek na pláží je o něco drsnější než obvyklý „bílý pudr“, který se vyskytuje jinde.

Santa María

Dál na východ pak následuje dalších pět letovisek, z nichž poslední je Guanabo. Celková délka Východních pláží je patnáct kilometrů. Nejsou tak všestranně a bohatě vybavené, jako ta nejproslulejší „pětihvězdičková“ střediska jako Varadero, Cayo Coco, Cayo Largo a některá další. I tam však jsou jachtařské mariny, rybářské přístavy, půjčovny sportovního vybavení nebo třeba surfařské a potápěčské školy a střediska.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Santa Maria del mar je jednou ze šesti Východních pláží kousek od Havany.

Nejvíce turistickým a nejlépe vybaveným ze středisek východně od Havany je Santa María del Mar. Jeho pláž měří kolem osmi kilometrů, je tvořena jemným zlatavým pískem a návštěvník tam najde všechna obvyklá sportovní i zábavní povyražení.

Kromě hotelů a bungalovů se lze ubytovat i v soukromí. V městečku je spousta restaurací, bary a noční kluby hned u pláže.

V letovisku Tarará si můžete pronajmout rybářský člun s veškerým vybavením a můžete vyrazit s jeho kapitánem na mořský rybolov. Jak školeným potápěčům, tak těm, kteří by chtěli absolvovat právě tam první ponor, je k dispozici potápěčská základna s profesionálními instruktory.

Foto: Jakub Zbořil , Právo

Jedním z největších lákadel Kuby jsou její dlouhé bělostné pláže. Některé jsou obležené rekreanty, jiné jsou liduprázdné.

V oblasti Východních pláží je v moři kamenité dno, nejsou tam korálové útesy a tak atraktivní potápěčské lokality jako třeba v blízkosti Varadera. Potápění v čisté, průzračné vodě však i tam má svou přitažlivost. V blízkosti pláže Bacuranao je 14 metrů pod hladinou potopená loď, v místě zvaném Itabo je zase podmořské skalisko, kolem něhož je spousta ryb a dalších vodních živočichů a potápěči si tam opravdu užijí.

Většina zahraničních rekreantů, kteří přilétají na Kubu, míří do letovisek, která jsou do značné míry „sterilní“. Jsou to buď ostrovy, nebo místa jako Varadero, která lze do velké míry uzavřít a velmi přísně regulovat přístup domácích. V oněch letoviscích mají rekreanti všechno to, co kdekoliv jinde v Karibiku, ale se skutečnou Kubou se prakticky nesetkají.

Opravdová Kuba

Východní pláže nemají charakter uzavřených areálů, navštěvují je především Kubánci a cizinci žijící v Havaně. Z města je tam blízko, koupání a slunění si tam člověk užije stejně jako kdekoliv jinde a navíc – dostane se do přímého kontaktu s opravdovou Kubou.

Z Havany jezdí na východní pláže pravidelná autobusová linka, ale vzhledem k fungování hromadné dopravy je lepší taxi. Cenu je třeba předem domluvit, ale orientačně lze počítat zhruba s 12 až 20 CUC, tj. o málo méně, než 1 CUC za kilometr.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Nákladní loď v ústí havanské přístavní zátoky

FOTO: Bohuslav Borovička, Právo

Rady na cestu

Zájezdy na Kubu pořádá alespoň desítka českých cestovek, některé z nich nabízejí přímé charterové lety z Prahy na Varadero, jiné posílají své zákazníky do Havany na pravidelných linkách přes některé z evropských letišť. Doba letu z Prahy je zhruba jedenáct hodin. Když je u nás poledne, na Kubě je teprve šest ráno.

Sezóna

Nejvhodnější období k návštěvě Kuby je od listopadu do začátku května. Počasí je v této době relativně stabilní, s minimem srážek a bez extrémních teplot. Od konce května teploty rostou, v červenci se přidávají deště a od srpna do první poloviny října mohou ostrov postihnout i hurikány.

Vízum, peníze

K turistické cestě na Kubu je potřebné vízum, které vystaví kubánské velvyslanectví v Praze. Kubánskou měnou je peso. Cizincům jsou při výměně peněz vydávána tzv. volně směnitelná pesa (CUC). Mění se v kurzu 1 CUC za 0,80 USD nebo 1,10 EUR. Pouze za ně mohou cizinci nakupovat i většinu běžných věcí, jako je balená voda, opalovací krémy, doutníky nebo „značkové potraviny“.

Platební karty

V hotelích, obchodech pro turisty a v některých turisticky frekventovaných místech lze použít platební karty Visa a EC/MC. Při všech transakcích je důležité nedat svou kartu z ruky, a pokud by s ní obchodník chtěl odejít, je lépe od nákupu ustoupit, nebo zaplatit v hotovosti. Neblahou pověst ohledně manipulace s platebními kartami mají zejména obchodníci na letišti na Varaderu.

Zdraví a hygiena

Ač je Kuba tropická země, není třeba se obávat např. malárie nebo jiných podobných chorob. Doporučuje se pít balenou vodu, ale zmrzlina nebo led v nápojích jsou v restauracích považovány za bezpečné. V případě nemoci nebo úrazu jsou cizinci zpravidla ošetřováni ve zvláštních zdravotnických zařízeních, jejichž úroveň je zcela srovnatelná s vyspělými zeměmi. Za zdravotnické služby se platí, a proto je důležité uzavřít před cestou pojištění léčebných výloh.

Bezpečnost

Obecná kriminalita v posledních letech roste. Je dobré se vyhýbat odlehlým a liduprázdným místům v Havaně, a to i ve dne. Kuba má však po zásluze pověst nejbezpečnější země v Latinské Americe.

www stránky

www.mzv.cz

www.cuba.com

www.gocuba.ca

www.realtravel.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám