Hlavní obsah

Ochranáři vzkazují turistům mířícím do Moravského krasu: Buďte ukáznění

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S obavami vyhlížejí nadcházející víkend kvůli neukázněným turistům ochranáři v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Bude hezky. Strážci přírody proto předpokládají, že se do této nejstarší chráněné přírodní lokality na Moravě, rozkládající se na Blanensku a severu Brněnska, nahrnou tisíce turistů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde o lidi, kteří kvůli epidemii koronaviru nemají jiné vyžití. Kina, divadla, galerie, zoo, zábavní parky a jiné atrakce jsou už dva týdny uzavřeny.

Strážci přírody doporučují do zalesněných zákoutí krasu raději nechodit. Na loukách tam roste medvědí česnek. Ani varovné cedule ochranářů nezabránily tomu, aby si jej někteří neodnášeli z krasu nikoli ve svazečcích, ale po taškách.

Problémy s parkováním

U stezek budou proto hlídkovat strážci, kteří mohou neukázněným turistům na místě udělit pokutu až 2000 korun. Ochranáři nedoporučují zajíždět auty do nejznámějších míst v krasu. Mnozí ze strážců se netají tím, že nejlépe by lidé pro ochranu přírody udělali, kdyby nyní zůstali doma.

Když do hor, tak s rouškou v batohu

Koronavirus

Není vhodné parkovat u Velké Klajdy, z níž je malebný výhled na moravskou metropoli. Ochranáři upozorňují, že budou kontrolovat, zda auta nevhodně neparkují také na silnici Brno–Ochoz.

Nedoporučují ani parkování pod Hádkem. Je zbytečné jet k jeskyni Býčí skála v centru krasu, protože její okolí je kvůli hnízdění sokolů uzavřeno. Lidé by měli zvážit i návštěvu Skalního mlýna, hlavního turistického centra krasu, a propasti Macochy. Když turisté nyní vynechají prohlídku lomu Seč s barevnými písky u Rudice, bude to prý ještě lepší.

Hurá do polí

„Vyhledávejte místa neznámá. Běžte i do polí. Není nutné chodit jen do lesů a na místa notoricky známá. Auty ale rozhodně nezajíždějte mimo okraje hlavních silnic a parkovišť,“ vzkazuje turistům Antonín Tůma z vedení správy krasu.

Připomněl, že s neukázněnými návštěvníky krasu se roztrhl pytel po přijetí bezpečnostních opatření kvůli koronaviru.

Od té doby řeší strážci v mnohem větší míře problémy s rozděláváním ohňů a bivakování lidí na nevhodných místech. Osobní auta s rodinkami vjíždějí na piknik doslova až do center rezervací. Navíc u silnic přibývá odpadků, protože tradiční předjarní úklid krasu musel být kvůli koronaviru odložen.

Turisté nedbají zákazu vstupu na šumavskou Jezerní stěnu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám