Hlavní obsah

Ochranáři prosí návštěvníky, aby šetřili Krkonoše

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost Krkonoš v podzimním čase covidové nákazy tamní ochranáře zaskočila. Lidi vyhání do hor slunné inverzní počasí, zavřené obchody a restaurace a snaha posílit na čerstvém vzduchu imunitu.

Foto: Profimedia.cz

Krkonoše

Článek

Uplynulý víkend se podle ochranářů, kteří nyní sčítají škody, zapíše černým písmem do historie nejvyšších českých hor. „Návštěvnost podzimních hor byla vyšší než v létě. S počtem návštěvníků a jejich koncentrací byl vyšší i počet přestupků,“ konstatoval vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa.

„Množství přestupků, které jsme o víkendu zaregistrovali nebo je lidé nahlásili, je alarmující. Chtělo by se mi vzkázat všem návštěvníkům hor: Lidi, neblázněte! Vždyť stav přírody, za kterou do Krkonoš turisté jezdí, závisí také na tom, jak každý z nás budeme respektovat omezení, která mají přírodu ochránit,“ doplnil ředitel Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Robin Böhnisch.

České skiareály stále nevědí, co přijde

Cestování

Šlo především o nelegální vjezdy motorových vozidel na území národního parku a parkovaní na zakázaných místech. „Kraje lesních cest a krajnice silnic byly zaplněny desítkami vozidel porušujících dopravní předpisy,“ tvrdí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Porušují zákaz vstupu

Problémy opět nastaly na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky. Oplůtky byly totiž s podzimem odstraněny. „Lidé porušovali zákaz vstupu do klidového území. Na křehkých alpínských trávnících si udělali piknikovou oblast,“ popsal Drahný.

Někteří cyklisté a elektrocyklisté nerespektovali, že v českých národních parcích musí jezdit pouze po cestách, které jsou k tomu vyhrazené a speciálně označené. „Řada cyklistů vyrazila například do Dvorského lesa nebo na Klínové boudy, kudy cyklotrasy nevedou,“ doplnil Drahný.

V Německu očekávají boom skialpů. Alpám hrozí nával turistů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám