Hlavní obsah

OBRAZEM: Benátky zaplavily originální a nápadité masky

Novinky, Barbora Vaníčková

Nejkrásnější chvíle v Benátkách zažijete během tradičního karnevalu. Omšelou krásu oprýskaných uliček ozáří lesk přepychových kostýmů a zdobných škrabošek a ačkoli jsou uličky tak přeplněné turisty, že "dopravu" musí řídit policie, vždy si můžete najít klidný kout, kde vychutnáte krásu města o samotě.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Tajemný pár před Chrámem svatého Marka

Článek

Původní benátské masky jsou velice nákladné a jejich nositele obvykle doprovází dvorní fotograf, který zároveň dbá o úpravu kostýmu a fotí své svěřence na nejtypičtějších a nejromantičtějších benátských místech.

Mnohé poklady ale předvádějí právě lidé, kteří si masky sami vyrobili. Často jsou to kostýmy z obyčejných neočekávaných materiálů. Například nádherný muž z karet, žena, která má čepici ze sešívačkou sešitých kelímků nebo dáma se šaty z deštníků. Iniciativě a fantazii se meze nekladou.  

:.Dáma v šatech z deštníků.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Davem se prodírají obrovské žirafy.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Průvod strýčků Skrblíků.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Nedivte se tedy, potkáte-li skupinu dvaceti strýčků Skrblíků, propagující Baracka Obamu. Bavoráky, kteří místo složitých masek pouze vytáhli ze skříně své tradiční dirndly a hudební nástroje, nebo zkrátka lidi v pyžamu.

V nejfrekventovanějších uličkách a na mostcích se tvoří zácpy, lidé se posunují hlemýždím krokem a policisté v reflexních vestách se snaží dělit zástup na dvě opačně plynoucí části.

:.Během karnevalu potkáte nejrůznější masky prakticky kdekoli.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Přístaviště gondolfoto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Masky i lidé korzují kolem luxusních obchodů v podchodech na náměstí svatého Marka.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Nikdo se ale nepohoršuje a nespílá, protože stále je na co koukat. Lidé se naopak zastavují a vzájemně fotí své výtvory a benátské uličky. Když je toho na vás moc, vždy máte možnost odbočit do některé z vedlejších odboček. Ty jsou často téměř prázdné a nakonec jimi dojdete tam, kam potřebujete.

Hlavní karneval se odehrává na náměstí svatého Marka. Zvýšená koncentrace masek a lidí mění náměstí v obří mraveniště. Zatímco spanilá škraboškami překrytá stvoření korzují v průchodech a po náměstí, lovci beze zbraní se perou o své místečko pro nejkrásnější snímek. Renesanční hudba a okolní budovy dotvářejí atmosféru mimo časoprostor.

:.Harlekýn schovávající se u Chrámu svatého Marka.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Klid na náměstí u Dóžecího palácefoto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Strávit celý den v maskách je velice náročné.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Stačí ale několik metrů a situace se opět mění. Vydáte-li se na prohlídku Dóžecího paláce, zhostí se vás naprostý klid, který naruší jen občasný hlahol z náměstí. Prohlídka vede komnatami dóžat, reprezentačními místnostmi, které vrcholí Síní Velké rady, až do vězení.

Tam přejdete přes Most vzdechů, jedinou cestu spojující budovu vězení s palácem. V malých kobkách zde byl vězněn i milovník Casanova, kterému se údajně podařilo z něj uprchnout. Aby to nebylo málo, čeká vás v paláci neuvěřitelné množství gigantických maleb od Tintoretta a Veronese a obrazy od Hieronyma Bosche.

:.Proslulý kanál Grandefoto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Krásné masky si užívají projížďku Benátkami.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:.Barvy karnevalu se setkávají s historií města.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Počátky karnevalu

Tradiční benátský karneval se poprvé uskutečnil už na počátku dvanáctého století. Čím byli Benátčané bohatší, tím pompéznější podobu během staletí získával. Za vrchol karnevalového veselí je považováno osmnácté století. Dnes do Benátek míří statisíce lidí z celé Itálie, Evropy i světa.

Reklama

Související články

Masopust a období karnevalů je tu

Aby nám pauza v kalendáři, která je mezi Vánocemi a Velikonocemi, nepřipadala dlouhá a nudná, můžeme se zabavit návštěvou karnevalu. Od toho je masopust.

Výběr článků

Načítám