Hlavní obsah

Oblohu do 20 let zaplní dvojnásobné množství letadel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet letadel, která budou křižovat oblohu, se během dalších 20 let více než zdvojnásobí. Do roku 2038 má flotila osobních i nákladních letounů vzrůst ze současných 23 tisíc na téměř 48 tisíc. Ve své předpovědi to uvádí společnost Airbus. Situace povede k potřebě přijmout například více než půl milionu pilotů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze současných strojů bude v provozu pouze 8470, nových přibude 39 210. Podle společnosti Airbus povede obnova flotily nejnovější generací palivově úsporných letadel k postupné dekarbonizaci. Zároveň bude propojeno více lidí po celém světě. Provoz má každoročně narůstat o 4,3 procenta.

Letecká doprava odolává ekonomickým šokům a od roku 2000 se její objem více než zdvojnásobil. Stále více hraje klíčovou roli při propojování velkých populačních center, zejména na rozvíjejících se trzích, kde patří sklon k cestování letadlem mezi nejvyšší na světě, jelikož vysoké náklady nebo nevhodné geografické podmínky znemožňují alternativy.

„Roční růst o čtyři procenta odráží odolnou povahu letectví, které ustává krátkodobé hospodářské šoky a geopolitické nepokoje. Ekonomika prospívá s leteckou dopravou. Lidé a zboží se chtějí spojovat,“ řekl za vedení společnost Airbus Christian Scherer. „Obchodní letectví po celém světě stimuluje růst HDP a zajišťuje živobytí 65 milionů lidí, což dokazuje obrovské výhody, které naše podnikání přináší všem společnostem a celosvětovému obchodu,“ doplnil.

Roste stud z létání

Predikce společnosti Airbus jsou v rozporu s přesvědčením mnoha lidí zajímajících se o klima. Například ve Švédsku se v posledním roce začalo hojně používat slůvko flygskam, které se dá přeložit jako stud z létání. Množství obyvatel skandinávské země volí pro cestování ekologičtější dopravní prostředky, například vlaky, namísto letadel, aby přispěli k ochraně klimatu.

K novému trendu se podle BBC hlásí desetitisíce Švédů, přičemž někteří jezdí vlakem skutečně daleko, třeba i do Španělska. Že se trend zrodil právě ve Švédsku není náhodou, právě z něj totiž pochází aktuálně nejvýraznější enviromentální aktivistka Greta Thunbergová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám