Hlavní obsah

Nový bezpečnostní systém výrazně zkrátí fronty na letištích

Novinky, mšv

V Izraeli vyvinuli nový systém, který by mohl značně urychlit fronty na letištích. Takzvanému 360stupňovému skeneru totiž stačí pouhé dvě vteřiny, aby odhalil podezřelé objekty či výbušniny. Ostraha tak nebude muset kvůli jednomu člověku zastavovat celou řadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový 360stupňový skener urychlí odbavování na letištíchVideo: Reuters

 
Článek

Systém, který se podobá klasickému detektoru kovu, poskytuje 360stupňové skenování těla ve třech rozměrech a podle vývojářů tak eliminuje nutnost prohledávat cestující od hlavy až k patě. V některých lidech ovšem vyvolal skener obavy z hlediska lidských práv, argumentují tím, že se prý jedná o ekvivalent kompletního vysvlečení.

Systém ovšem využívá pouze generického avataru, který na obrazovce zachycuje umístění předmětů pomocí žlutého pole. A bezpečnostní experti tvrdí, že skutečnost, že může detekovat celou řadu předmětů, jako jsou kapaliny nebo malé výbušniny, z něj dělá skutečně důležitý vynález.

360stupňový skener by se v budoucnu mohl rozšířit i na další místa, kde by urychlil fronty a zároveň zvýšil bezpečnost — do kancelářských budov, divadel či koncertních hal.

Reklama

Výběr článků

Načítám