Hlavní obsah

Nový atlas středních Čech zdarma rozdají informační střediska

Soubor 12 map s vyznačenými turistickými a cyklistickými trasami a mnoha zajímavostmi vydal nově Středočeský kraj. Atlas si od včerejška mohou zájemci zdarma vyzvednout například na informačním středisku kraje v Praze v Husově ulici. K dispozici je tisíc kusů založených v šanonu a tisíc dalších souborů samostatně bez šanonu.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Pracovnice informační služby v Říčanech vybalují nové turistické atlasy Středočeského kraje.

Článek

„Chtěli bychom, aby tyto soubory měla například k dispozici ubytovací zařízení v kraji, aby je mohli provozovatelé poskytnout návštěvníkům regionu,“ řekl při úterním představení turistické novinky středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), který zároveň oficiálně otevřel novou kancelář Středočeské turistické a informační služby v Říčanech.

Kromě map je v atlase v každé ze 12 částí pokrývajících zhruba jeden okres také šest tipů na pěší a cyklistické výlety. „Pro cyklisty jsou zde také vyznačené profily tras, aby se dalo odhadnout, zda si na daný výlet může troufnout například rodina s dětmi,“ dodal mluvčí kraje Martin Kupka.

Informační texty jsou česky, anglicky i německy

Informační texty o zajímavostech regionu jsou uvedené v češtině, ale také v angličtině a němčině. Vydání dvou tisíc atlasů vyšlo na 1,35 miliónu korun, tři čtvrtiny této sumy platí Evropská unie, zbytek hradí kraj.

Vydání atlasů je jedním z kroků, jimiž chce vedení kraje nalákat do regionu více turistů. „Jejich počet stagnuje. Chtěli bychom, aby turisté, kteří přijedou do Prahy, pokračovali na svých cestách i do středních Čech, využívali tady služeb a utráceli tady peníze,“ uvedl Bendl.

Vloni do regionu přijelo téměř čtvrt miliónu zahraničních turistů. Nabídka zajímavostí je zde obrovská. Kromě tradičních turistických cílů, jimiž jsou hrady a zámky, nabízí region mnoho dalších lákadel.

Oblíbený je také Karlštejn, Kutná Hora a Konopiště

„Poměrně žádané jsou v poslední době návštěvy menších pivovarů, velký zájem je také o technické památky,“ řekl ředitel Středočeské turistické a informační služby Václav Pošmurný.

„Dost velký zájem je například o Hornické muzeum v Příbrami, které je právě jednou z technických památek. Zájem o ně se začíná přibližovat zájmu o kulturní památky,“ dodal hejtman Bendl. Mezi tradičními lídry v zájmu turistů jsou ovšem stále stejná místa – po Praze vítězí Karlštejn, Kutná Hora a Konopiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám