Hlavní obsah

Nové atrakce Londýna

Právo, Petr Veselý

Řítili jsme se po Temži centrem Londýna na gumovém člunu, podobnému těm, které používají vojenské přepadové oddíly. Člun najednou zamířil do zdi nábřeží.

Článek

Křečovitě jsem svíral držadlo před sebou. Tenhle adrenalinový výlet po řece byl součástí výletu, při kterém jsem měl spolu s dalšími novináři poznat nové atrakce Londýna. Když už to vypadalo, že musíme nabourat, udělal muž u kormidla na poslední chvíli ostrou zatáčku a zdi se vyhnul. Člun se naklonil tak, že jsem se mohl dotknout hladiny, kdybych měl tu odvahu.

Po prudkých výpadech přešel kormidelník do klidnější jízdy. Pohled na Londýn z řeky byl barvitý, neobvyklý a zajímavý. Včetně pohledu na mrakodrapy čtvrti Docklands.

Výlet na člunu přišel na dvacet liber za hodinu (libra stojí kolem 42 Kč). Podobný, ale poklidnější výlet říční lodí, pořídíte za pět až sedm liber.

Úžasný pohled na celé město

Se sevřenými půlkami jsem čekal, jestli se mi v atrakci nazývané Oko Londýna neudělá zle. Seděl jsem v prosklené gondole zavěšené na obrovitém kole a stoupal jsem do výšky 135 metrů. Nejsem totiž nadšený z výšek, ani z uzavřených prostor. Chladný vzduch z klimatizace mi byl příjemný. Přede mnou se otevíralo panorama Londýna. Postupně jsem si dodal odvahy a fotil ten''úchvatný, skoro letecký, pohled na panorama města.

Oko Londýna vzbudilo rozporuplné reakce, podobně jako kdysi stavba Eiffelovy věže v Paříži. Argument odpůrců je, že obrovité kolo s prosklenými gondolami hyzdí historické nábřeží. Zastánci naopak tvrdí, že se stalo pro město podobnou atrakcí jako třeba Eiffelova věž pro Paříž. Fronty zvědavců u Oka to potvrzují. Bez ohledu na to, že lístek není levný, stojí 13 liber (slevy a další podrobnosti najdete na www.londoneye.com).

Čína lepší než v Číně

"Nejlepší čínské restaurace jsou v Londýně,," řekl mi Radek David, Kuchař roku 2001/2002 a šéfkuchař pražské La Verandy, který navštívil také Čínu, takže má srovnání. V Londýně jsem zjistil, že vedle luxusních podniků tu existují i takové, kde - na rozdíl od Prahy - koupíte na místní poměry velmi levně (za 2 libry) skutečně chutnou činu. Anna Streatfeild z organizace Visit London, která má na starosti turistický ruch, mi doporučila novou panasijskou restauraci Gilgamesh, z těch dalších pak Cocoon, Asia de Čuba, Oxo Tower, Brick Lané Currys.

Radek David považuje za výborné podniky Foliage, Patara a Locanda Locatelli. Pro labužníky je kosmopolitní Londýn zajímavý tím, že tu jsou restaurace všech možných kuchyní a cenových kategorií. Používají kvalitní suroviny. A zvyklost, že asijská jídla tu většinou vaří Asiaté nebo lidé, kteří se to v Asii naučili, platí i v případě jiných kuchyní.

Místo fabrik restaurace

Vyřádil jsem se na kolečkových bruslích jako malý kluk. V klubu Roller Disco, kde Madonna natočila videoklip k jedné ze svých písniček, byly tři sály. Mladí lidé v nich jezdili dokola. Kličkoval jsem mezi nimi, přeskakoval, brzdil, zkrátka vyváděl. Jejich obdivné pohledy mi lichotily do té doby, než jsem si namlel a stáhl se k baru.

Klub vznikl rekonstrukcí starých továrních hal a skladů. Tento trend v Londýně nabírá na síle. Ve čtvrtích Brick Lane a Camden jsme navštívili pestrobarevné tržnice, restaurace, galerie a různé zábavní podniky, které vznikly rekonstrukcí budov v šedivých průmyslových zónách.

Úžasnou kapitolou Londýna, zejména pro mladé lidi, jsou nejrůznější kluby, včetně hudebních. Co se děje v těchto klubech, a vůbec v kultuře, to lze zjistit na www.visitlondon.com, kde jsou i další informace pro turisty, včetně tipů na ubytování.

Podobně jako do jiných evropských měst lze také do Londýna sehnat levné letenky. Já jsem využil informace z internetové adresy www.easyJet.com., ale také lze hledat na www.levneletenky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Londýnský klub upírů hledá nové členy

Pokud si libujete v krvi a hladké krky vašich přátel vás přivádějí do stavu beztíže, pak jste nejvhodnějšími kandidáty na členství v Londýnské skupině upírů...

Výběr článků

Načítám