Hlavní obsah

Nová herní krajina v Krkonoších chce dostat děti zpět do přírody

Nad Velkou Úpou, městskou částí Pece pod Sněžkou, od soboty slouží lidem naučná stezka v podobě herní krajiny. Je složená ze tří celků a vstup na ni je zdarma.

Foto: David Taneček, ČTK

Nad Velkou Úpou byla v sobotu otevřena nová naučná stezka nazvaná Herní krajina - Pecka.

Článek

První den provozu přilákala nová atrakce stovky návštěvníků, uvedla Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora - Pec, který atrakci provozuje. „Na zahájení dorazilo asi 700 lidí. Převažovaly rodiny s dětmi. Největší zájem byl asi o paroží jelena, ze kterého se lze sklouznout toboganem,” řekla.

Stezka nazvaná Herní krajina - Pecka, složená ze tří celků, vodní svět, svět v korunách stromů a luční část, vznikla v rámci přeshraniční česko-polské spolupráce. „Název Pecka spojuje do jednoho slova města Pec pod Sněžkou a Karpacz, která společný česko-polský projekt propojuje. Poláci na druhé straně Sněžky vybudují svoji část,” řekl starosta Pece Alan Tomášek.

Česká část je zaměřena na přírodu Krkonoš a polská, která vznikne v Karpaczi, na kulturu a historii Krkonoš. Areály na sebe budou vzájemně odkazovat. Projekt má propagovat obě lokality jako jednu turistickou destinaci Krkonoš. Herní krajina Pecka u Portášovy boudy cílí hlavně na rodiny s dětmi.

Podle Tomáška nemá projekt v Česku obdoby. Na rozdíl od unifikovaných dětských hřišť má každý objekt svou originální podobu, kterou mu dal tým tvořený architektkou a sochařem. „Je to unikátní soubor soch a objektů na motivy krkonošské zvířeny. Chceme vzdělávací a zábavnou formou dostat děti zpět do přírody s rodinami, bez tabletu, bez smartphonů. Chceme, aby si užily krásu krkonošské přírody,” řekl Tomášek.

Zažít dobrodružství

Stezka má více než deset stanovišť s dřevěnými sochami znázorňujícími charakteristická zvířata Krkonoš. V lesní části je zajímavostí chodník zavěšený nad zemí mezi kmeny stromů. Lidé tam mohou například procházet modely hnízd ptáků typických pro Krkonoše. „Heslem herní krajiny je Vstup na vlastní dobrodružství,” řekl Tomášek.

Návrh konceptu herní krajiny připravil ateliér MOLO architekti, autorem herních a edukačních prvků je sochař Matěj Hájek. „Materiál pochází ze Sibiře, jde o modřín rostlý v extrémních podmínkách. Zadavatel měl požadavek, aby bylo dřevo co nejodolnější. Prostředí je tu drsné,” řekl Hájek.

Herní krajina na Portáškách je v regionu další atrakcí pro turisty. V nedalekých Janských Lázních od loňského léta funguje na úpatí Černé hory Stezka korunami stromů Krkonoše, která je ale zpoplatněná. Herní krajina Pecka stála téměř 45 miliónů korun, dotace činila 32 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám