Hlavní obsah

Noční Himálaj: Vesmír jako na dlani

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako tisíce světlušek, blyštivých drahokamů nebo sklíček zrcadlících světlo měsíce vypadá noční obloha nad pohořím Himálaj. Temné nebe jako prošité bezpočtem světélek zachytil při svých cestách mladý fotograf Anton Jankovoy. Takhle nějak vypadá pozemské okno do kosmu.

Foto: Profimedia.cz

Až oslnivě třpytivá je noční obloha nad obřími vrcholy Himálaje.

Článek

Podívat se do srázů asijského pohoří Himálaj je snem řady horalů a cestovatelů. Naprostým unikátem je mimo jiné proto, že 10 ze 14 nejvyšších vrcholů světa se nachází právě zde. Královnou oněch osmitisícovek je hora Mount Everest se svými 8848 metry nad mořem převyšující zároveň všechny světové horské vrcholy.

Foto: Profimedia.cz

Říká se, že by si měl člověk něco přát, když padá hvězda. Možná to platí i v případě, že je při pádu vyfotografovaná.

Hned po Everestu je nejvyšší horou Himálaje Čchokori neboli K2. Dosahuje výšky 8611 metrů a drží rekord v počtu nevydařených výstupů. Svahy Čchokori jsou totiž o poznání strmější a náročnější než terén Mount Everestu. Třetí pozici nejvyšších hor Himálaje obsadil vrchol Kančendženga tyčící se do výšky 8586 metrů. Tento komplikovaný název se z tibetštiny volně překládá jako Pět pokladnic velkého sněhu.

Foto: Profimedia.cz

K cestám fotografa Jankovoye nepatří jen focení, ale i náhled do odlišných kultur a civilizací.

Příroda Himálaje je pestrá – zasněžená a mrazivá, rozkvetlá a voňavá, ale i nevyzpytatelná a nemilosrdná. Vydat se sem vyžaduje přípravu, odměna za námahu se ale záhy dostaví. Pohledy, které se tu horalům nabízejí, patří mezi neopakovatelné. Své okouzlení čistotou himálajské noční oblohy se pokusil zachytit ve své sérii snímků kromě jiných umělců i ukrajinský fotograf Anton Jakovoy.

Foto: Profimedia.cz

Pohled jako v pohádce či snu.

Respekt budící horské masívy pod světélky hvězd zkrotnou. Výhled, při němž se jindy tají dech, náhle působí romanticky. Gigantické pohoří táhnoucí se přes Pákistán, Indii, Čínu, Nepál a Bhútán nabízí nekonečné množství možností, jak na jeho scenérii pohlédnout. Jankovoy si nalezl svůj osobitý způsob, díky němuž může Himálaj alespoň pomyslně navštívit kdokoliv.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Více o Antonovi Jakovoyovi

Fotograf a oddaný cestovatel Anton Jankovoy pochází z Ukrajiny. Poté, co se vzhlédl v dokumentování přírody ve všech jejích barvách a odstínech, je ale každou chvíli někde jinde. Kromě krajinek se Jankovoy našel i ve fotografování lidí. Jeho portfolio zahrnuje citlivé portréty asijských domorodců i pohotové snímky zachycující živočichy. Kromě výletů s foťákem zbožňuje ticho a mystiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám