Hlavní obsah

Nikotinový turismus - odpověď na protikuřácká omezení

Jedním z nejnovějších trendů v cestovním ruchu je takzvaný nikotinový turismus. Jeho vznik podnítila protikuřácká tažení v řadě zemí Evropy i světa, kde je zakázáno kouřit na veřejných místech, zejména v restauracích. Kuřáci tak cestují tam, kde žádná omezení nejsou.

Foto: Profimedia.cz

Starší žena kouří cigaretu před Myanmarem v Asii.

Článek

Jedním ze zaslíbených cílů vášnivých kuřáků může být východní Evropa, a také Česká republika. Ve zprávě o trendech o tom píše agentura CzechTourism.

"Řada kuřáků se o místě své dovolené rozhoduje na základě přístupu ke kouření v dané zemi a Česká republika to v podstatě neomezuje," řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Možnost vychutnat si cigaretu u piva či kávy hraje údajně v turistice čím dál větší roli.

Ačkoliv je nikotinový turismus stále ještě v plenkách, některé podnikatelské nápady se objevují už nyní. V Německu například vznikla myšlenka založit první mezinárodní kuřácké aerolinky Smintair (Smokers' International Airways). Důvodem je fakt, že prakticky všechny lety jsou dnes nekuřácké.

Turista si beztrestně zapaluje cigaretu na ulici v Sýrii.foto: Profimedia

Jedna z největších cestovních kanceláří v Japonsku zase nabízí dovolenou v Evropě šitou na míru právě kuřákům. Vzhledem k tomu, že v Evropě kouří každý čtvrtý dospělý člověk, je pravděpodobné, že tento trend bude následován dalšími zajímavými počiny.

Kuřáci se stahují do míst, kde ještě mohou kouřit

K vypovězení kuřáků z veřejných prostor přistupuje stále více zemí Evropské unie. Cigaretu, doutník či dýmku není možné spatřit například v britských, irských, francouzských, italských nebo skandinávských restauracích. Zákaz kouření v barech platí také ve většině německých spolkových republik; od 1. července se k nim přidá i Nizozemsko.

Naopak volně kouřit v restauracích se může stále v Belgii, Španělsku, Švýcarsku, Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Sporům o zákaz kouření v restauracích se nevyhnula ani Česká republika. Takzvaný protikuřácký zákon leží ve sněmovně od loňského února a jeho definitivní verze stále není jasná.

Američtí a japonští turisté vyhledávají nekuřácké prostory

To se nelíbí mluvčímu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamurovi. "Jde to proti proudu moderních zemí, je šílené, že tady kuřáci obtěžují nekuřáky," řekl. Podle něj například američtí či japonští turisté odmítají chodit do zakouřených restaurací.

Naopak restauratéři sdružení v Asociaci hotelů a restaurací jsou proti plošnému zákazu kouření. Podle nich by ohrozil existenci především menších podniků.

V Česku kouří zhruba čtvrtina obyvatel

Více než čtvrtina Čechů si neodpustí denně cigaretu a pravidelně kouří. Počet kuřáků se však za poslední desetiletí téměř nezměnil, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Loni kouřilo 26,6 procenta Čechů a Češek, před deseti lety to bylo 26,2 procenta. Kouří ale stále více dětí. Za příležitostné kuřáky se označuje 3,4 procenta lidí.

Reklama

Související články

Zákon má vyhnat kuřáky od zastávek

Kuřáci, kteří si při čekání na autobus či tramvaj nedokážou odepřít cigaretu, budou možná už v příštím roce na zastávky chodit vybaveni pěkně dlouhým měřicím...

Turecko zpřísnilo zákaz kouření

Nový protikuřácký zákon, který zakazuje konzum tabákových produktů na většině veřejných míst, začal platit v pondělí v Turecku. Tato euroasijská regionální...

Výběr článků

Načítám