Hlavní obsah

New York má první americké všesportovní muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

V New Yorku bude ve středu otevřeno první americké muzeum věnované všem sportovním odvětvím. Jeho moderní, interaktivní a multimediální expozice má přilákat milióny domácích a zahraničních turistů, a stát se tak klíčovou součástí plánu na obnovu cestovního ruchu v dolní části Manhattanu těžce poškozené teroristickými útoky z 11. září 2001.

Foto: Profimedia.cz

Manhattan, New York - ilustrační foto

Článek

Muzeum, které vzniklo díky podpoře více než 50 síní slávy zasvěcených ve Spojených státech jednotlivým sportovním odvětvím, nabídne návštěvníkům pomocí moderní techniky možnost zažít chvíle sportovců na hřištích, stadionech a soutěžních tratích.

Virtuálně budou moci ovládat hokejku Wayna Gretzkého, v brankářské masce pocítit chvíle těsně před útokem nebo se simulovaně projet v kokpitu závodního auta.

V 19 galeriích je vystaveno 1 100 fotografií a promítá se 20 filmů, na dotykových obrazovkách si lze vyvolat nejrůznější sportovní výsledky a statistiky, hosté si mohou zahrát na sportovní hlasatele a oznámit převratné sportovní úspěchy.

Mezi exponáty najdete vlajku i podprsenku

Jako v dalších muzeích jsou ve vitrínách vystavené i historické exponáty - například deník legendárního atleta Jesseho Owense z olympiády v Berlíně v roce 1936 nebo jeho pozvánka na oběd s britskou královnou.

Návštěvníci uvidí i americkou vlajku, do níž se zahalil hokejový brankář Jim Craig po legendárním "zázraku na ledě", kdy Američané na zimních olympijských hrách v roce 1980 v Lake Placid naprosto nečekaně porazili Sověty.

Pozornost upoutá i slavná sportovní podprsenka, kterou fotbalistka Brandi Chastainová odhalila po vítězném utkání nad Čínou při finále světového šampionátu v roce 1999, nebo sbírka dresů, které fotbalový král Pelé získal po zápasech během výměn s protihráči.

Expozice ukazuje také diskriminované sportovce

Část expozice je také věnována osudům sportovců, kteří překonali různé formy diskriminace - ať už z pohledu národnosti, rasy nebo pohlaví - a ve svých sportech dosáhli až na samý vrchol.

Americké sportovní muzeum bude i sídlem Heismanovy trofeje pro nejlepšího hráče univerzitní soutěže v americkém fotbalu a Mezinárodního střediska ženského sportu Billie Jean Kingové, včetně první Síně slávy ženského sportu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám