Hlavní obsah

Nevšedním zážitkem na dovolené jsou procházky s bílými lvy

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neomezené jídlo, alkoholu kolik vypijete, luxus, zlaté kohoutky, dechberoucí výhledy - hotely se předhání v široké a neobvyklé nabídce služeb. V Jižní Africe došli hoteliéři dokonce tak daleko, že půjčují turistům na procházku bílé lvy.

Jak si žijí bílí lvi mezi turisty

 
Článek

Bílí lvi jsou unikátním a v přírodě ohroženým druhem. Bílá srst jim neumožňuje splynout s okolím a tak se lehce stávají terčem jiných predátorů nebo lovců.

V hotelu Protea Ranch Resort chovají hned tři: patnáctiměsíčního samce Mohlatsiho a dvě dvouleté samičky. Lví albíni vyrůstají už od raného dětství mezi lidmi. V místním dialektu Mohlatsi znamená štěstí. Jeho společnice se jmenují Jay-Lo a Shakira. O lvy se starají zaměstnanci hotelu, který je vzdálený 25 kilometrů od Polokwane v Jižní Africe.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

"Byl to naprosto ohromující zážitek," rozplývá se Joanne, která se zastavila v Polokwane, jihoafrické provincii Limpopo. Pro mnohé návštěvníky vycházka se lvy na první pohled vypadá jako ta nejnebezpečnější procházka.

"Vyrazili jsme brzo ráno. Byla jsem vyděšená, ale i nadšená. Šli jsme pomalu buší. Srdce mi tlouklo jako o závod. Dokonce jsem se musela soustředit na dýchání, protože jsem chvílemi opravdu zapomínala pravidelně dýchat. Ale později jsem se s nimi cítila více v bezpečí," řekla Joana pro Dailymail.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Mohlatsi je mezi návštěvníky tak populární, že už má dokonce i svou facebookovou stránku Mohlatsi Lucky-One. Vypadá to, že časem by Jay-Lo, Shakira a Mohlatsi mohli mít další mladé a rozšířit tak lví park v resortu.

"Večer se jim ale musíte obloukem vyhýbat, to je čas jejich večeře. Cítí se mezi lidmi dobře, ale rozhodně je lepší mít je na očích, než když nevíte, co se děje za vašimi zády," řekla Joanne.

Bílí lvi byli poprvé objeveni roku 1938 v jihoafrickém regionu Timbavati, odkud původně pocházejí. Od té doby se na ně lovci začali zaměřovat kvůli jejich vzácné kožešině. Dnes žije na světě méně než 100 kusů.

Foto: Profimedia.cz

Albíni mají zvláštní gen, který způsobuje neobvyklou bílou srst. Pro pytláky je to jedno z největších lákadel, bílá srst má na černém trhu velmi vysokou cenu. Nyní se počet albínů zvyšuje díky chovným programům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám