Hlavní obsah

Netradiční seznámení s New Yorkem nabízí výlet helikoptérou

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by nezatoužil projít se ulicemi největšího a nejlidnatějšího města Spojených států – New Yorku, nasát jeho hektickou atmosféru a obdivovat monumentální mrakodrapy tyčící se k nebi? Po zrušení víz je New York pro české turisty dostupnější než dřív. Pokud už se tam vydáte a jste připraveni „pustit“ nějakou tu korunu, rozhodně si vychutnejte krásy města také z výšky: dopřejte si výlet helikoptérou.

Foto: Profimedia.cz

New York z výšky

Článek

Pohled na New York z helikoptéry je rozhodně nezapomenutelný zážitek. A zdaleka není tak nákladný, jak by se mohlo zdát..

Společnost Liberty Helicopters, která vyhlídkové lety v New Yorku provozuje z celkem tří heliportů, nabízí různě drahé varianty, lišící se délkou doby strávené ve vzduchu. Nejlevnější výlet trvající 6 až 8 minut vyjde na 110 dolarů na osobu (k této základní ceně ještě musíte připočítat 27,50 dolaru za bezpečnostní a letištní poplatky).

Pro představu: zhruba tolik dáte třeba za vstupenku na muzikál na Broadwayi nebo v některém z obchodů na Manhattanu za sako od Kleina či kabelku Guess.

Foto: Profimedia.cz

New York

Pokud nechcete na zážitcích za každou cenu šetřit, připlaťte si ještě 30 dolarů. Získáte výlet trvající až 15 minut. Rozhodně to stojí za to. Uvidíte toho mnohem víc a čtvrthodina je navíc přesně tak akorát, abyste se stihli pořádně rozhlédnout, vstřebat dojmy a zároveň příliš nevydráždili citlivější žaludky.

Socha Svobody i oceán

Let vrtulníkem je úchvatný zážitek už sám o sobě, natož když při tom ještě můžete sledovat tak impozantní panorama, jaké New York nabízí. Za pár vteřin po startu z heliportu se vám otevře pohled na nízkou zástavbu okrajových čtvrtí na druhém břehu řeky Hudson, s níž je centrální Manhattan se zástupy mrakodrapů v ostrém kontrastu.

Daleko na obzoru vidíte ústí řeky do oceánu, pod sebou lodě a tankery, na březích zalidněná mola přístavu a hned za nimi slavné mrakodrapy. Turistické příručky uvádějí, že v New Yorku je jich asi 5600, z toho pět desítek měří víc než 200 metrů, což je nejvíc na světě.

Chvíli nevíte, jestli dříve fotit, nebo jen pozorovat a kochat se. Po celou dobu letu helikoptéra manévruje nad řekou a pilot upozorňuje na hlavní atrakce. Zakrouží kolem sochy Svobody, upozorní v dáli na nejznámější mrakodrapy jako Chrysler, Empire State nebo Woolworth. Na Central park ani nemusí zvlášť poukazovat – obrovský zelený ostrov uprostřed zástavby je nepřehlédnutelný.

Na Empire za King Kongem

Pokud vás více než panorama zajímá „shora“ ruch v ulicích, více než krátký let helikoptérou vás zřejmě uspokojí návštěva některé z vyhlídkových budov. Nejznámější je Empire State Building, kterou proslavil King Kong, když po ní šplhal ve slavném filmu z 30. let. Opět vás čekají nezbytné bezpečnostní rámy, pak jízda výtahem do 80. patra, přestup do jiného výtahu a dojezd do 86. poschodí, na samý vrchol.

Výhled z téměř čtyřsetmetrové výšky rozhodně stojí za to. Zaplatíte za něj 20 dolarů. Jako vhodná varianta, která nabízí stejně impozantní výhled, byť z menší výšky, se doporučuje také Rockefeller Center nedaleko Central parku.

Užitečné odkazy
Vyhlídkové letywww.libertyhelicopters.com
Empire State Buildingwww.esbnyc.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám