Hlavní obsah

Nepřístupná místa hradů o víkendu odtajní akce Oživlé památky

Novinky, Karolina Zarzycká
Vysočina

Podívat se do nepřístupných zákoutí, objevit zakázané komnaty či si projít tajemná sklepení budou moci návštěvníci o víkendu, pokud navštíví některé hrady a zámky na Vysočině. Kasteláni budou zájemce provádět nepřístupnými místy v rámci projektu Oživlé památky. Květen opanovalo téma Hradem, zámkem s kastelánem.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Náměšť nad Oslavou bude koncem května patřit barokní hudbě.

Článek

V pátek 14. května proběhne od 15 hodin kastelánská prohlídka na zámku v Telči. Její průběh i téma jsou tajné, proto se návštěvníci mohou dočkat nejednoho překvapení. Kastelán Bohumil Norek jim ukáže prostory, které jsou veřejnosti nezpřístupněné a prozradí i některé zajímavosti ze své práce.

V sobotu 15. a v neděli 16. května se uskuteční netradiční prohlídky hradu Lipnice, které budou v 11 a ve 14 hodin vedeny kastelánem Markem Hanzlíkem.

Foto: archiv, Novinky

Lipnice odtajní některá tajemná zákoutí.

Na zámku v Náměšti proběhnou 29. května tři zvláštní prohlídky, jež budou zakončeny v zámecké knihovně, kde bude stručně představena náměšťská hudební tradice a návštěvníci se dozvědí také informace o restaurování vzácných barokních varhan z roku 1745. Na závěr si pak vyslechnou krátký varhanní koncert z děl českých a evropských barokních skladatelů, také v podání kastelána zámku Marka Buše.

Dvě netradiční prohlídky chystá také areál poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. V sobotu 22. a 29. května budou mít návštěvníci možnost vystoupit během poslední prohlídky na ochozy kostela a vyzkoušet si tak jiné vnímání prostoru Santiniho mistrovské stavby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám