Hlavní obsah

Nepál chce pronajímat vrcholky Himálaje

Nepál zvažuje plán pronajímat méně frekventované himálajské vrcholky soukromým turistickým společnostem. Chce tak zmírnit provoz na Mount Everestu a pomoci místní ekonomice.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest

Článek

V rámci tohoto plánu by si nepálské i zahraniční soukromé firmy a společnosti mohly pronajmout některý z 326 otevřených himálajských vrcholů a propagovat ho jako novou turistickou destinaci. Z toho by pro Nepál plynuly nové příjmy, ale také by to mohlo odlákat část horolezců z nejvyšší hory světa, na které je každou sezónu značný provoz.

Zatím není jasné, odkdy by nepálská vláda mohla začít tento plán uskutečňovat. Ministerstva ještě řeší počet vrcholků, které by byly k dispozici k pronajmutí, a také na jak dlouhou dobu.

V posledních týdnech Nepál zavedl celou řadu opatření na posílení turistiky v zemi, která je klíčová pro místní hospodářství. Zároveň se ale snaží přibrzdit davy mířící na Mount Everest.

Oficiální činitelé proto snížili poplatky za výstup na další hory a vydali nařízení, na jehož základě musí každý horolezec snést z Mount Everestu nejméně osm kilogramů odpadků kromě svých vlastních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám