Hlavní obsah

Neonová oáza je dobře ukrytým klenotem Londýna

Novinky, mšv

Už jste viděli Buckinghamský palác, Londýnské oko i Big Ben? Pokud vás tradiční londýnské atrakce omrzely a chtěli byste v britské metropoli spatřit něco neokoukaného, vydejte se do čtvrti Walthamstow. V jednom z tamních domů se ukrývá podnik God’s Own Junkyard, kavárna a muzeum plné zářivých neonů, které se objevily v nejednom slavném filmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skrytá neonová oáza v LondýněVideo: T&T Creative Media, AP

 
Článek

Neonová říše divů není žádným skladištěm. Jedná se o tvorbu umělce Chrise Braceyho, který zářivá retro světla vyráběl přes 37 let. Naneštěstí před čtyřmi lety zemřel a jeho syn Marcus se rozhodl vzdát mu tímto způsobem hold.

Bracey dlouhé roky pracoval v rodinné firmě a vyráběl neonové cedule zejména pro noční kluby, lákající na lechtivé taneční show v londýnské čtvrti Soho, jež má pověst střediska erotického průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Podnik plný neonů se nachází na předměstí Londýna.

Posléze začal pracovat i pro filmový průmysl. Ve svítivé galerii lze proto najít cedule, které se objevily třeba v takových filmech jako Kapitán Amerika (Captain America), Spalující touha (Eyes Wide Shut) Stanleyho Kubricka nebo v moderně pojaté adaptaci Romeo + Juliet od Baze Luhrmanna.

Lze si je i koupit

Podnik navštívila mimo jiné italská blogerka Chiara Machedavverová, která z něj pořídila video.

„Je to jednoznačně skrytý klenot, který se nachází v částečně industriálním prostředí, kde není nic kolem. Pokud o podniku nevíte, tak ho jen stěží objevíte náhodou,“ uvedla pro agenturu T Creative Media Italka. Sama prý byla překvapena i vnějškem budovy, jelikož uvnitř je galerie jako jiný svět.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho neonů bylo vyrobeno pro noční podniky v londýnské čtvrti Soho.

„Atmosféra je hodně filmová, mnoho neonů bylo taky v nějakém snímku použito. Viděla jsem třeba cedule z Romeo + Juliet nebo z Batman navždy a mnoho dalších. Prostor je navíc velký, takže tu můžete objevit spoustu nenápadných detailů,“ dodala Machedavverová.

Ne všechny neony ovšem stvořil Chris Bracey. Kromě svojí vlastní tvorby i spoustu cedulí posbíral tam, kde už jich nebylo třeba.

Podnik God’s Own Junkyard má otevřeno jen od pátku do neděle. Kromě toho, že se mohou lidé cedulemi pokochat, mohou si i některý z neonů pronajmout nebo koupit, s výrobou se tu totiž neskončilo. Neptejte se ale na účty za elektřinu, ty tady totiž mají docela astronomické.

Reklama

Výběr článků

Načítám