Hlavní obsah

Nejvyšší evropskou lanovkou k nebesům i do nitra švýcarského ledovce

Novinky, Taťána Marenčíková (Zermatt)

Ač má Klein Matterhorn v názvu přídavné jméno malý, přesto se jedná o nejvýše položenou stanici lanovky na starém kontinentu. Asi 45minutová cesta z vyhlášeného švýcarského letoviska Zermattu přepraví návštěvníky nad lesy i horami s nezapomenutelnými výhledy na Matterhorn až do pohádkového světa věčné zimy uvnitř ledovce.

Výhledy z nejvýše položené lanovky v EvropěVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Dobrodružství začíná v německy mluvící části švýcarského kantonu Valais – v Zermattu. Dolní stanice lanovky je z půvabného dřevěného centra města vzdálena asi 10 minut chůze nebo tři minuty typickými elektrickými vozítky. Auta se spalovacími motory jsou zde totiž zakázána.

Cesta do mírného kopce je díky směrovkám na lanovku jednoduchá a budete-li mít pochyby, jednoduše se doptáte kolemjdoucích i v angličtině. Když budete mít štěstí na jasný den, horu Matterhorn můžete spatřit už od řeky Matter Vispa, podél níž půjdete.

Fotoaparát v ruce

Stanice lanovky v údolí se nachází v nadmořské výšce 1640 metrů. Zde nastoupíte do kabiny, která vás během pár minut vyveze do stanice Furi v 1867 m n. m. Vyberte si pokud možno místo u okna a připravte si fotoaparát nebo mobilní telefon, protože výhledy na Zermatt jsou působivé.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

První část stoupání z Zermattu

Ve Furi přesednete na další lanovku na Trockener Steg do 2939 metrů, kde se lyžuje 365 dnů v roce. Přestupů se nemusíte obávat, směry jsou dobře značené a lanovky na sebe časově navazují. A začíná asi nejzajímavější část celého přesunu ze Zermattu na Klein Matterhorn ve výšce 3883 metrů.

Blýskavá jízda

V Trockener Steg si můžete zvolit ze dvou paralelních lanovek, novější a nablýskanější je ani ne rok fungující Matterhorn Glacier Ride. Kabiny, které navrhlo známé designové studio Pininfarina, přepraví až dva tisíce turistů za hodinu. A některé z nich se blýskají doslova.

Požitkáři si zde mohou dopřát „křišťálovou jízdu“ v kabinkách zdobených krystaly Swarovski. Důležitější je ale skutečnost, že mají speciální podlahu. Mléčně zbarvené dno po třech minutách jízdy zprůhlední a pod nohami tak máte švýcarské Alpy v celé jejich kráse.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Po cestě je výhled na Matterhorn z atraktivních úhlů.

Kabinky s panoramatickou podlahou jsou o něco dražší, můžete se v nich tak s trochou štěstí ocitnout sami. Pohled na zasněžené vrcholky hor v čele s Matterhornem, jiskřící ledovec pod nohama a citlivě zvolený hudební doprovod z reproduktorů však tvoří až překvapivě dojemnou kombinaci. Z tepla a bezpečí zde kdokoli může zakusit pocit, který po staletí táhne horolezce k bělostným vrcholům.

Vysoká je nejen poloha

Na Klein Matterhornu máte pak několik možností. Výtahem nahoru se dostanete k 360stupňové vyhlídkové plošině. Nezapomeňte si ale zimní výbavu v podobě čepic, rukavic a slunečních brýlí, navzdory ostrému slunci tu totiž pořádně přituhuje i v létě. Výhled je to ale dechberoucí. Můžete odtud spatřit 38 čtyřtisícovek a 14 ledovců.

Po pár minutách obdivování zasněžených velikánů není od věci se rozmrazit v nejvýše položené horské restauraci na světě. Švýcaři se rádi chlubí slovní hříčkou, že vysoká není jen její poloha, ale také úroveň. A nelze než jim dát za pravdu. Poskytuje nejen příjemné teplo a výhledy, ale také velmi dobré tradiční pokrmy – bramborové rösti, polévky, ale třeba i těstoviny. A samozřejmě i tolik vítané svařené víno nebo horkou čokoládu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Matterhorn Glacier Paradise

Až se pořádně prohřejete, je ten správný čas sjet výtahem k Matterhorn Glacier Paradise – ledovcovému ráji nejen pro děti. Ten je rovněž nejvýše položeným dílem svého druhu. Uvnitř ledovce čekají barevně nasvícené umělecky zpodobněné sochy. Nemůže chybět tradiční švýcarská zvířena zastoupená svišti či orly. Nouze není o aktuální tematiku z populární kultury, jako jsou vlci, drak či trůn vytesaný z ledu, který čeká na svého vládce.

Rady na cestu na Klein Matterhorn

Dospělého vyjde kompletní jízdné na Klein Matterhorn včetně nejmodernější lanovky na 100 CHF, v přepočtu asi 2350 korun, děti do devíti let mají cestu zdarma, od devíti do 16 let platí poloviční cenu, stejně jako držitelé Swiss Travel Passu.

Příplatek za kabinku s průhledným dnem na poslední úsek cesty činí pro dospělé 15 CHF (zhruba 350 korun) oběma směry, pro děti od devíti do šestnácti let opět polovinu. Cena pouze jedním směrem vyjde dospělé na 10 CHF (asi na 235 korun), děti na polovinu ceny.

Na výlet na Klein Matterhorn si vyhraďte minimálně tři hodiny času, s dětmi ideálně půlden.

Reklama

Výběr článků

Načítám