Hlavní obsah

Největší dopravní letadlo poprvé zdolá přímou cestu z Austrálie do Londýna

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Airbus A380, největší dopravní letadlo světa, vůbec poprvé vyrazí na přímý let z Austrálie do Londýna. Důvodem, proč letoun společnosti Qantas neudělá na lince ze Sydney obvyklou zastávku v Singapuru, je pandemie koronaviru, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Singapur zakázal vstup všem cizincům a výjimky se nevztahují ani na tranzitní lety. Společnost Qantas tak musela pro linku ze Sydney do Londýna najít na několik posledních dní před uzemněním alternativu. Obří stroj proto mezipřistání provede v severoaustralském Darwinu, odkud bude už bez přestávky pokračovat do britské metropole. Urazí tak 13 872 kilometrů.

Na pokoření rekordu za nejdelší komerční linku to sice nestačí, přesto je to pro tak velký letoun, jakým je Airbus A380, úctyhodná vzdálenost. Půjde navíc o nejdelší let společnosti Qantas, bude o zhruba 6,5 kilometru delší, než je linka ze Sydney do amerického Dallasu, která je obvykle tou nejdelší, již dopravce provozuje.

Z Londýna do Sydney za 19 hodin a 19 minut. Letadlo dokončilo nejdelší přímý let

Cestování

Společnost Qantas by do budoucna chtěla spustit přímou linku ze Sydney do Londýna, při níž by cestující strávili ve vzduchu přes 19 hodin. Zatím svůj záměr otestovala v rámci Projektu Sunrise, při němž vyslala Boeing 787 Dreamliner ze Sydney do New Yorku, a právě i ze Sydney do Londýna. Nešlo ovšem o komerční let, experti chtěli vyzkoušet mimo jiné, jaký vliv bude mít tak dlouhá cesta na lidské tělo.

Padl rekord za nejdelší let

Důsledkem koronaviru byl v minulém týdnu nicméně pokořen rekord za nejdelší komerční let, který dosud držela linka mezi katarským Dauhá a novozélandským Aucklandem.

Společnost Air Tahiti Nui byla nucena operovat let z Francouzské Polynésie do Paříže bez mezipřistání v Los Angeles, čímž si rekord uzmula pro sebe. Letadlo strávilo ve vzduchu sice jen 15 hodin a 45 minut, nicméně urazilo vzdálenost přes 15 715 kilometrů.

Vedlejší účinek koronaviru? Nejdelší komerční let v historii

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám