Hlavní obsah

Nejstarší bar na světě? Koktejly servíruje v tisíce let staré hrobce

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajít si na dovolené do baru patří k návštěvě cizí země podobně jako ochutnávání místních specialit. A dokonce i arabské státy v rámci turistického komfortu přicházejí s podniky, které si nejen nezadají se západní konkurencí, ale dokonce ji mnohdy i předčí. A Jordánsko bude v rámci genia loci opravdu těžké trumfnout. Zdejší Cave Bar je totiž situován v nabatejské hrobce u jednoho ze sedmi novodobých divů světa.

Jeskynní bar se nachází v tisíce let starých prostoráchVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Se jménem Petra se snad každému světoběžníkovi vybaví precizně otesané kamenné bloky zářivých odstínů na jihu Jordánského království, jež má na svědomí jedna z nejvíce fascinujících kultur historie - Nabatejci.

A právě oni vytesali kromě nejznámějších budov - Pokladnice, Kláštera, královských hrobek, chrámů, amfiteátru a vodního systému v údolí za síkem (soutěskou, kterou se do archeologického naleziště vstupuje), i několik architektonických objektů umístěných před vstupem do areálu. Před více než dvěma tisíci lety tak vznikl i prostor, v němž se dnes nachází jedinečný bar, který bývá označován za nejstarší na světě.

Ideální doba, kdy jej navštívit, je samozřejmě po setmění. Ručně vytesané kamenné prostory jsou totiž barevně nasvíceny. A ač by to někomu mohlo připadat málo tradiční či až „hollywoodské”, opak je pravdou. Vždyť i všechny mešity s minarety svítí do dáli jasně zeleným světlem symbolizujícím islám.

Vybrat si můžete z venkovního posezení s výhledem na působivý vstup, pohodlným tradičním nábytkem pod kamennou „terasou“ nebo vnitřní rozlehlou „jeskyní“ se společenským prostorem a barovým pultem. Nechybí ale ani útulná zákoutí v téměř soukromé komůrce tak akorát pro dva.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

O stylová zákoutí není v Cave Baru nouze.

Na uvítanou dostane každý zákazník kalíšek s kořeněným teplým nápojem. Pak už si vybírá z tradiční nabídky nealkoholických nápojů, ale i destilátů, vychvalovaných koktejlů a nějakých těch pochutin k zakousnutí. Kdo chce návštěvu pojmout tradičně, objedná si silný slazený mátový čaj nebo kávu s kardamem a vodní dýmku, tzv. šíšu.

O šíšu se v arabských podnicích stará speciální člen personálu a jeho práce je určitou formou místního umění. Třeba efektní, ale i funkční rotování nádobou se žhavými uhlíky laikům opravdu nelze doporučit. A o vhodné množství tabáku různých příchutí a kvalitu uhlíků se zde starají velmi svědomitě. Nepsaným projevem dobré vůle bývá, v případě spokojenosti, decentně svému dýmkaři podstrčit drobné finanční poděkování za jeho služby. Plíce těchto „řemeslníků“ totiž dostávají krutě zabrat.

Atmosféru baru večer dokresluje i živá hudba, která je mezinárodního charakteru. V současnosti v něm totiž hostuje argentinská zpěvačka. Tradičním reprodukovaným podbarvením jsou ale i podmanivé arabské rytmy.

Pravdou je, že po celodenní návštěvě přilehlého archeologického naleziště byste těžko našli lepší místo, kde přemítat o umu starověkých řemeslníků než právě v díle šikovných nabatejských rukou.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Arabská káva a vodní dýmka, to je ta pravá tradiční kombinace.

Rady na cestu do Jordánska
Měnou je jordánský dinár (JOD), 1 JOD je asi 32 českých korun.
Cestujete-li do Jordánska především za památkami, vyplatí se on-line nákup Jordan Passu za 70 JOD (asi 2270 korun), který při alespoň čtyřdenním pobytu v zemi zahrnuje poplatek za vízum (samostatně 40 JOD - asi 1300 korun), jednodenní návštěvu Petry a vstup do 40 dalších památek. S drobným příplatkem lze zakoupit i dvou až třídenní vstup do Petry.
Z Prahy létají do jordánského hlavního města Ammán přímým spojem dvakrát týdně aerolinky Ryanair. V letadle strávíte v každém směru zhruba čtyři hodiny a zpáteční letenku lze pořídit zhruba už od 1100 korun na osobu.
Ideální základnou pro návštěvu Petry je městečko Vádí Musa. Není ani malé, ani velké a nabízí tak akorát turistického zázemí ve formě hotelů, restaurací a obchůdků.
Tu nejlepší maklubu (pánev zapečené rýže zeleniny a masa s tradičním kořením) si objednejte v Al-Wadi Restaurant. Pokud chcete ušetřit nějaký ten peníz, dobrý poměr ceny a kvality nabízí Reem Beladi Restaurant.
Určitě nevynechejte čerstvě vymačkaný džus z granátových jablek nebo citronu s mátou. A ochutnejte i arabský chléb s voňavým kořením za'atar.
Ceny v Cave Baru jsou o něco málo vyšší než v méně načančaných podnicích, míst servírujících destiláty ale vyjma hotelů v oblasti nenajdete mnoho. Ve srovnání s bary v luxusních hotelech kolem Mrtvého moře jsou zdejší ceny stále téměř poloviční.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám