Hlavní obsah

Nejpohádkovějším a nejoblíbenějším zámkem lidé zvolili Telč

Nejpohádkovějším a zároveň nejoblíbenějším mezi hrady a zámky v Česku se stal zámek v Telči. Svůj hlas mu ve třetím ročníku celostátní ankety, kterou zorganizoval Národní památkový ústav (NPÚ), poslalo 3463 lidí.

Článek

Historická Telč je častým objektem zájmu filmařů. Stala se kulisami pro snad nejoblíbenější českou filmovou pohádku Pyšná princezna. Natáčely se tam i snímky Jak se budí princezny, Kouzelný měšec a Z pekla štěstí a seriál O ztracené lásce. Telč se na první příčce umístila už v prvním ročníku ankety v roce 2007.

Na druhé místo vyneslo hlasování loňského vítěze - zámek v Hradci na Moravicí na Opavsku, kterému poslalo hlas 3334 lidí. Na třetím místě skončil zámek Raduň, také z Opavska. V anketě mu svoji přízeň vyjádřilo 1371 hlasujících.

Vítězný telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. Jeho přitažlivost je podle tamních správců tím větší, že se tam díky citlivému přístupu majitelů k dědictví minulosti zachovaly ve velmi dobrém stavu původní interiéry. Mnohé z nich jsou reprezentativními příklady zásahu italského umění do českého území, případně jeho proměn v prostředí severně od Alp.

Historie zámku 

Zámek v Telči fascinuje návštěvníky nejen svými skvěle vybavenými a zachovanými interiéry, ale i romantickým okolím. Příjemné odpoledne zde můžete strávit v rozlehlém zámeckém parku nebo v zahradě, kde se často konají přehlídky historického šermu a tance. Jaká ale byla skutečná historie zámku? Také trochu romantická a pohádková.

Na místě zámku byl v druhé polovině 14. století vystavěn gotický hrad, jehož pozůstatky můžeme stále nalézt v kapli sv. Jiří a u tzv. Malého dvorka. Renesanční podobu získal zámek až se Zachariášem z Hradce, který si chtěl do zrekonstruovaného sídla přivést manželku Kateřinu z Valdštejna. Učinil tak roku 1553, kdy už byla většina úprav hotova a jeho nastávající se mohla těšit z moderního italského vzhledu nové domácnosti.  

Anketa

Jaký zámek považujete za nejpohádkovější?
Telč
10,4 %
Hluboká nad Vltavou
43,7 %
Červená Lhota
17,2 %
Český Krumlov
6,2 %
Sychrov
2,9 %
Valtice
2,1 %
Kuks
1,2 %
Konopiště
2,1 %
Nelahozeves
0,9 %
Frýdlant
1,7 %
Kratochvíle
1,9 %
Jiný
9,7 %
Celkem hlasovalo 902 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám