Hlavní obsah

Nejnebezpečnější cesty, kterým se raději vyhněte

Novinky, Lucie Poštolková

Existují silnice s dlouhou pověstí a mnoha křížky podél cest, kterým je lepší se raději vyhnout. Podívejte se na deset nejnebezpečnějších cest na světě. Ruská Dálnice smrti, Ďáblova páteř v Mexiku nebo Silnice smrti v Bolívii, kam se lidé vydávají opravdu jen když musí, nebo když neví co se životem.

Článek

Silnice smrti, Bolívie

Severní Yungas Road, také známá jako Silnice smrti, je sedmdesátikilometrová cesta spojující La Paz a Coroico. Od La Paz je vzdálená asi 56 kilometrů. V roce 1995 ji pokřtili jako nejnebezpečnější silnici na světě. Místy průjezd komplikuje šířka cesty, kde projede jen jedno auto. Déšť, mlha, chybějící zábradlí, kluzký povrch od drolící se horniny násobí riziko nehod. Odhaduje se, že zde ročně zemře 200 až 300 lidí.

Ruská dálnice Lena, Dálnice z pekla

Posledních 966 kilometrů dálnice z Moskvy do sibiřského města Jakutsk se jmenuje Dálnice Lena. Jakutsk je považován za jedno z nejchladnějších měst, teplota se zde průměrně pohybuje okolo mínus 45 stupňů. Tato bizarní cesta vede podél řeky Leny. Silnice bývá nejčastěji nesjízdná překvapivě v létě, když zaprší. Tehdy vznikají na vozovce bahnité jámy a pro auta se silnice stává nesjízdnou.

Foto: Profimedia.cz

Silnice Lena bývá nejčastěji nesjízdná překvapivě v létě, když zaprší, vznikají na vozovce bahnité jámy a pro auta se stává nesjízdnou.

Foto: Profimedia.cz

Posledních 966 kilometrů dálnice z Moskvy do sibiřského města Jakutsk se jmenuje Dálnice Lena.

Rusko-gruzínská „vojenská“ horská silnice

Když není pokrytá vrstvou sněhu, je rusko-gruzínská vojenská silnice těžko dostupná po hutném bahně. Silnici na Kavkazu používá pouze ruská armáda, což vysvětluje nedostatek dopravního značení. Drsný povrch společně se sněhem činí silnici během zimy neprůjezdnou. Silnice, zřídka používané spojení mezi Ruskem a Gruzií, má strategický význam pro obě země.

Foto: Profimedia.cz

Rusko-gruzínská „vojenská“ horská silnice

Guoliang tunel, Čína

Neobyčejný tunel v horách Taihang byl postaven třinácti místními vesničany v čele s Shen Mingxinem. Hloubení tunelu trvalo asi pět let, během výstavby mnozí vesničané přišli o život. Do provozu byl uveden 1. května 1977. Je 1 200 metrů dlouhý, asi 5 metrů vysoký a 4 metry široký. Nachází se v provincii Henan v Číně. Přezdívá se mu „cesta, která netoleruje žádné chyby.“

Foto: Profimedia.cz

Do provozu byl tunel Guoliang uveden 1. května 1977.

Silnice Taroko Gorge, Tchaj-wan

Silnice Taroko Gorge je cesta vyhloubená ve skalách. Prochází národním parkem Taroko podél soutěsky Taroko Gorge. Místní ji hojně využívají pro dopravu mramoru, který se zde vyskytuje. Silnice je také dostupná turistům.

Foto: Profimedia.cz

Silnice Taroko Gorge, Tchaj-wan

Foto: Profimedia.cz

Silnice Taroko Gorge, Tchaj-wan

Halsema, Filipíny

Silnice Halsema ubíhá Centrálním údolím Cordillera na Filipínách. Také se jí říká silnice Baguio-Bontoc. Cesta je dlouhá přibližně 240 kilometrů a většinou je nezpevněná, chybí zde zábrany. Úzké a strmé cesty ji činní v období dešťů nesjízdnou. Obzvlášť nebezpečná je pro rychle jedoucí autobusy. Poměrně hodně nehod se zde stalo, když se převrátil autobus na bok. Jedná se o jednu z nejnebezpečnějších cest na světě.

Foto: Profimedia.cz

Silnice Halsema ubíhá Centrálním údolím Cordillera na Filipínách.

Silnice Leh–Manali, Indie

Indická hlavní silnice Leh–Manali se táhne 478 kilometrů k Himalájskému pohoří. Ve výšce 3 až 4,5 kilometru nad mořem patří mezi jedny z nejsložitějších cest. Jízdu komplikuje sníh a sesuvy půdy. Silnici postavila a udržuje indická armáda.

Foto: Profimedia.cz

Indická hlavní silnice Leh–Manali

Foto: Profimedia.cz

Indická hlavní silnice Leh–Manali

Los Caracoles Pass, Andy

Horský průsmyk Los Caracoles leží v pohoří Andreas na cestě mezi Chile a Argentinou. Los Caracoles je řada obtížných serpentin ve velmi strmém svahu, kde chybí svodidla. Většinu roku je vozovka pokrytá sněhem. Přesto je silnice pravidelně udržovaná a nemá tak vysokou nehodovost. Denně tu jezdí nákladní automobily, double-deckry a turistické autobusy.

Foto: Profimedia.cz

Horský průsmyk Los Caracoles v pohoří Andreas

Průsmyk Van Zyl’s Pass, Namibie

Průsmyk Van Zyl nebo také DR3703 patří mezi klasické adrenalinové cesty. Není to přímo silnice, spíš cesta, která vznikla v horách v průběhu času, kdy tudy procházeli poutníci. Strmé svahy připravují pro dobrodruhy neskutečný adrenalin. Průsmyk je dlouhý 10 až 15 kilometrů, náročné zdolávání skal, balvanů a strží zvládne jen málokteré auto. Na konci cesta klesá do ledovcového údolí Marienfluss.

Foto: Profimedia.cz

Cestu v průsmyku Van Zyl’s Pass vyšlapali poutníci.

Foto: Profimedia.cz

Průsmyk Van Zyl’s Pass

El Espinazo Del diablo - ďáblova páteř, Mexiko

El Espinazo Del diablo nebo také „ďáblova páteř“ je horský průsmyk v Durrangu v Mexiku. Dlouhou dobu to bylo jediné dopravní spojení mezi městy Durango a Mazatlan Sinaloa. Vypráví se mnoho varovných historek o průjezdu ďáblovou páteří, ale cesta je výjimečně dobře udržovaná a výborně značená. Ukazatele jsou ve španělštině, neznalci jazyka by si tak s sebou měli vzít dobrý slovník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám