Hlavní obsah

Nejmodernější vojenské muzeum České republiky najdete v Králíkách

Právo, Martina Žáčková

Oblast kolem městečka Králíky, ležícího na hranicích s Polskem, byla ve 30. letech nejsilněji opevněným územím tehdejšího Československa. Dodnes tu najdete malé pevnosti, pěchotní sruby, tři mohutné dělostřelecké tvrze a od července i rozšířené a modernější Vojenské muzeum.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Vojenské muzeum po rekonstrukci využívá rozlehlou halu, kam se pohodlně vejdou armádní vozidla nejrůznější velikosti.

Článek

Muzejní expozice věnovaná vojenské historii vznikla v Králíkách roku 2000 v bývalém areálu zemědělského družstva. Díky téměř 80miliónové dotaci Evropské unie a místní radnice se během letošní zimy proměnila v nejmodernější muzeum svého druhu v republice.

V nové rozlehlé výstavní hale, která má na délku 70 metrů, vás u vstupu vítá voják ve strážní budce, blízko něj sedí u stolku telegrafista… podobných figurín, zpestřujících výstavu vojenské techniky, je v expozici více.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Pohled do pojízdného bunkru – po zahrabání do země by uměl odolat i zbraním hromadného ničení.

Unikátní bunkr i jízdy transportérem

Dříve stísněné prostory výstavního sálu vystřídal mnohonásobně větší prostor, který pojme i rozměrnou techniku. Uvnitř i pod rozlehlým venkovním přístřeškem jsou k vidění ukázky nejrůznějších dopravních prostředků používaných armádou od první republiky až po současnost, nechybějí ani ukázky výzbroje či osobní věci vojáků a ukázky vojenských vyznamenání.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Za muzeem vyrostl polygon, v němž si návštěvníci mohou vyzkoušet jízdu v transportéru či tanku.

To vše je přitom stále ještě „pouhý“ základ budované expozice. Během asi tří let má být v muzeu vybudována expozice věnovaná Československé armádě, od Legionářů po současnost. Návštěvníci tak uvidí každý rok nové exponáty, vitríny a dioramata. V „novém“ areálu muzea se mohou milovníci vojenské historie těšit i na řadu zajímavostí, třeba repliku prvorepublikové vojenské chaty pro 120 mužů. Kuriozitou je pojízdný bunkr – úkrytové pracoviště, které armáda zavedla těsně po roce 1989, ale brzy jeho užívání ukončila.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Vojenské muzeum sídlí v bývalém zemědělském družstvu. Někdejší silážní věže zajímavě dokreslují atmosféru areálu.

V Česku tak bylo vyrobeno jen kolem dvaceti kusů. Jde o úkryt přepravovaný na Tatře 815, který byl schopen po zahrabání do země odolávat i zbraním hromadného ničení a pomocí hydraulických nohou se opět sám vyhrabat.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Ve vitrínách najdou návštěvníci i uniformy a osobní věci vojáků.

Pro praktické ukázky techniky vznikl v areálu polygon s přírodní tribunou, kde se každý poslední víkend v měsíci konají předváděcí jízdy. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet třeba svezení v obrněném transportéru.

Další informace

Otevřeno: denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin

Vstupné: dospělí 70 Kč, děti, studenti a důchodci 50 Kč, rodinné vstupné 180 Kč.

Tip na výlet: Dělostřelecké tvrze Bouda a Hůrka (do 6 km), Kralický Sněžník (14 km), v okolí je řada skiareálů, které mimo zimní období nabízejí např. bobovou dráhu, tubing, terénní tříkolky apod. V budově muzea působí také Informační centrum československého opevnění.

KDE NAJDETE DALŠÍ INFORMACE:

KDE NAJDETE DALŠÍ INFORMACE: www.armyfort.cz

KDE NAJDETE DALŠÍ INFORMACE: www.armyfort.cz www.akcecihelna.cz

www.kpo1938.com

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám