Hlavní obsah

Nejlepší místa na dovolenou, kde nebudete muset hýbnout ani prstem

Novinky, Lucie Poštolková

Dovolená by měla být časem odpočinku, relaxace a čerpání nových sil. Možná někteří vyhledávají aktivní sportovní dovolené, ale někdy je dobré také úplně vypnout a třeba deset dní vůbec nic nedělat.

Zátoka Anthony Quinn na Rhodosu

 
Článek

Možná na dovolené můžete trochu číst, pospávat, jíst a užívat si života. A pokud spálíte nicneděláním více jak 500 kalorií, bude asi něco špatně. Než se vydáte na vysněnou relaxaci, měli byste si ohlídat několik drobností, radí cestovatelský server Lonely Planet.

Foto: Profimedia.cz

Pláž El Tunco Beach v Salvadoru

Na pláži

První myšlenka, kdy lidé myslí na nicnedělání je na pláži. Popíjení koktejlu, sluneční brýle a sluneční paprsky jsou samozřejmostí. Ale i tady musí člověk vybírat opatrně. Řada pláží je již obsazena turistickými atrakcemi, které ruší meditaci na lehátku na vodě i na písku, nejde jen o jízdu na nafukovacím banánu, parasailing, wakeboarding, ale také o volejbalová hřiště nebo celodenní diskotéky s DJ.

Mezi zatím klidné lokality patří pláž El Tunco v Salvadoru, Ngapali v Barmě, nebo pláže na řeckých ostrovech, například zátoka Anthony Quinn na Rhodosu.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Anthonyho Quinna na řeckém ostrově Rhodos

Malé město nebo ostrov

Mnoho lidí má možná smíšené pocity, dokonce i klaustrofobické, když si představí dovolenou v malém městečku na samotě nebo dokonce na ostrově. Všudypřítomný stereotyp nemusí být až tak děsivý. Právě naopak, rutina a jistota může mít relaxační účinky pro osoby, které jejich práce stresuje a každý den řeší nějaké problémy. Mezi pohodové ostrovy patří například thajský Ko Mak a Ko Kut.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na thajském ostrově Ko Mak

Pokud nemáte rádi tropické počasí, můžete vyzkoušet romantické ostrovy v Nizozemsku - Terschelling a Amelnad, kde hlavní dopravním prostředkem jsou kola. Můžete se tu také svézt na koních.

Foto: Pro Novinky Jan Mottl

Huňaté ovečky a cyklisti - tradiční život naostrově Terschelling v Nizozemsku

Poklidné městečko je rumunská Sulina, v Itálii například Montepulciano nebo Massa Marittima, kolem kterých se můžete vydávat na romantické procházky či posedávat ve zdejších kavárnách. Podobné oázy můžete také najít u nás, v Doksech u Máchova jezera, v Lednici, Třeboni, Telči a na mnoha dalších místech.

BEZ KOMENTÁŘE: Thajské ostrovy Ko Mak a Ko Kut jsou jako stvořené pro nicnedělání

Farma

Návrat ke kořenům, tedy k přírodě, nabízejí farmy a biofarmy po celém světě. Nejlepší pověst mají tuniské, kyperské a italské, kde se můžete aktivně zapojit do každodenních činností - ať už je to dojení krav a koz, nebo sbírání vejcí. Tento typ dovolené vyhledávají zvláště lidé z technických oborů, manažeři a rodiny s dětmi, kteří mají pocit, že se vzdalují přírodě. Ale i tady si můžete vybrat takový balíček, kdy vám budou jídlo pravidelně servírovat rovnou na stůl. A vy můžete nerušeně relaxovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Biofarma v italské provincii Reggio Emilia

Poušť

Pokud patříte do skupiny, která potřebuje absolutně vypnout a soustředit se jen na sebe, můžete se vydat do pouště. Na místo, kde budete potkávat hrstku lidí a uklidní vás pohled na nekončící písečné duny. Ideální knihou na cestu bude Citadela od Antoina de Saint-Exupéryho. Můžete se vydat do amerického města St. George v Utahu nebo vyzkoušet ubytování v některých oázách v Tunisku.

Foto: Profimedia.cz

Karavana velbloudů na poušti v Tunisku

Výletní loď

Existuje řada důvodů, proč se vyhnout výletním lodím od několikachodových menu po lacinou zábavu. Nabízí se ale i řada dalších variant. Nemusíte vyplout na ohromné lodi s 3000 pasažéry. Stačí se podívat po lodích s maximálně 60 hosty, které sice mají kapitána, ale občas chybí kuchaři. Nicnedělání by tak mohlo být ohroženo tím, že budete muset vařit.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Odvážní si ve vestě mohli vlézt do sítě na přídi a nechat se pěkně pohoupat

Safari

Trochu jiný odpočinek nabízí dovolená uprostřed afrického safari. Poklidné místo, kde můžete poslouchat křik ptáků od jezera a sledovat v dálce se pasoucí žirafy. Nevýhodou pohodlných a luxusních hotelů v Africe je, že bývají poměrně drahé.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Žirafy se popásají na listech akácií.

Reklama

Související články

Proč trávit dovolenou na samotě

Daleko od lidí, obklopeni jen přírodou, kterou zastupují třeba stáda pasoucích se krav, v domě bez elektřiny. I tak si představuje ideálně strávenou dovolenou...

Výběr článků

Načítám