Hlavní obsah

Nejkrásnější místa planety pro potápění a šnorchlování

Novinky, Karolina Zarzycká

Potápění a šnorchlování se zařadilo mezi oblíbené dovolenkové aktivity českých turistů v zahraničních mořích či dokonce oceánech. K nejoblíbenějším místům stabilně patří Egypt a Chorvatsko, ovšem stojí i za to půjčit si vybavení při cestě po exotických místech, jako jsou Kuba, Mexiko, Havaj či Austrálie. V mořích uvidí korálové útesy, želvy, vraky potopených lodí nebo velryby.

Článek

Turisté z Česka rádi tráví dovolenou aktivně, a tak si vedle surfování ve vlnách, vysokohorské turistiky oblíbili rovněž zkoumání podmořského života. V oblibě je potápění i méně náročné šnorchlování.

Nejbližším místem s nádhernými korálovými útesy a pestrým podmořským životem je Rudé moře a egyptské středisko Šarm el-Šejk.

Z těch vzdálenějších destinací je snad nejkrásnější barvou (sytě tyrkysovou) moře známý Karibik v Atlantickém oceánu se středisky na Kubě, v Mexiku, v Belize a na Havaji.

Tichý oceán skrývá potápěčské a šnorchlovací ráje na Borneu a v Austrálii, Indický oceán zas mohou turisté prozkoumat, pokud cestují na Maledivy.

Rudé moře

Šarm el-Šejk v Egyptě skrývá korálové útesy, bohatý podmořský život (viditelný již při pouhém šnorchlování) či dokonce vraky potopených lodí.

Karibik v Atlantickém oceánu

Kuba - nejlepší je zátoka Maria la Gorda západně od Havany a souostroví Jardines de la Reina  (povolení pouze pro tři sta padesát potapěčů ročně), vyskytují se korály, velké houby, rejnoci, barakudy a je zde možné pozorovat i žraloka obrovského.

Belize - korálové atoly (Shark-Ray Alley), korálové útesy (například v oblasti Hol Chan leží v malé hloubce, takže je možné je pozorovat pouhým šnorchlováním), velcí rejnoci, žralok vouskatý, žralok obrovský.

Cozumel v Mexiku - tento ostrov získal popularitu mezi potápěči díky Jacquesu-Yvesu Cousteauovi, který tam natáčel jeden ze svých proslulých dokumentů.

Foto: Carl Purcell, Profimedia.cz

Mexické pláže

Turks a Caicos - toto souostroví v Karibiku nedaleko Baham má stovky mil panenských korálových útesů, liduprázdné bílé pláže a výhodou je i málo běžných turistů

Maui, Havaj - tuhnoucí láva vytvořila rostodivné útvary, výskyt možských želv, rejnoků, malých korálových žraloků, velryb, mořských ježků, nejpopulárnější je mořský park Molokini Crater.

Foto: Profimedia.cz

Saint Croix na Amerických panenských ostrovech - ostrov s největším žijícím korálovým útesem v Karibiku,  kde je možno pozorovat unikátní druhy korálů, zatopené kaňony a potopené vraky lodí.

Indický oceán

Maledivy - koráli, unikátní fauna (obří rejnoci manta)

Foto: Profimedia.cz

Maledivy a Kiribati jsou tvořeny ostrůvky, které připomínají křehké lístky na vodě, která je může snadno pohltit.

Tichý oceán

Borneo, Malajsie - nepopulárnější je ostrov Sipadan, který vytvořily korály na vrcholu vyhaslé sopky. Hojný výskyt karet, želv, barakud, makrel, kladivounů či žraloků.

Foto: Profimedia.cz

Australský kontinentální šelf se rozšířil o 2,5 miliónu kilometrů čtverečných.

Velký bariérový útes v Austrálii - největší korálový útes na světě (měří dva tisíce kilometrů), čtyři sta druhů korálů, patnáct set druhů ryb, dále delfíni, mořské želvy a velryby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám