Hlavní obsah

Nejen strach, ale i užitek mohou přinášet vulkány

Právo, Naďa Adamičková

Nejen strach, ale také užitek mohou přinášet vulkány. A tak vulkanický původ jihoitalských ostrovů lahodí nejen oku turisty, ale také jeho zdraví. Třeba na ostrově Ischia vyvěrá více než stovka horkých i studených pramenů v různé teplotě.

Článek

A pokud se člověk rozhodne sáhnout do peněženky, může tělo i duši polaskat ve dvacítce bazénů termálního parku zvaného Poseidonovy zahrady. Cena jednotná: 28 eur za osobu a den.

Provozovatelé ale varují: vzhledem k složení termálních vod a teplot, které se v jednotlivých bazénech pohybují od 28 do 40 stupňů, by se v nich neměly koupat děti a také třeba lidé s rakovinou či jen podezřením na tuto nemoc.

Léčivé účinky pak může také zhatit délka pobytu v bazénech, a tak u každého z nich stojí cedulka s nápisem, jak dlouho je možné ve vodě trávit. Zdá se ale, že Italové, kteří se sem sjíždějí z různých koutů země, příliš rad nedbají.

Poseidonovy prameny na artrózu či revmatismus

A tak dostat se třeba k masážním tryskám v některých bazénech může být v sezóně nadlidský úkol. Když už místní urvou místo u trysky, hodlají si to -soudím podle osobních zkušeností - dostatečně užít.

V každém případě je jisté, že lidé do Poseidonových zahrad nejezdí jen kvůli účinkům termálních pramenů, které prý pomáhají léčit např. artrózu, revmatismus, či dermatologická onemocnění, ale kvůli romantickému místu z jedné strany omývaného mořem a z druhé strany lemovaného skalními útesy.

Historie praví, že životadárných účinků pramenů využívali již staří Řekové a Římané. O bazénech, gymnastických cvičeních, speciálních masážích si zřejmě ale mohli nechat jen zdát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám