Hlavní obsah

Nejen moře! Češi se těší i na dominantu Makarské, půvabné pohoří Biokovo

Novinky, jky

Většina rodin si během dovolené na populární „Makarské” dělává vždy alespoň jeden den výlet do půvabného pohoří Biokovo, které se tyčí nad průzračnými plážemi Makarské riviéry. Zejména v červnu a v druhé půlce září jsou treky v okolních kopcích velmi populární. A je dost možné, že letošní situace nažene do jinak poloopuštěných stezek více turistů.

Foto: Profimedia.cz

Tak trochu jiná tvář Chorvatska, než většina Čechů zná.

Článek

Ten pohled z pláží na Makarské směrem do kopců a hor pohoří Biokovo zná skoro každý Čech. O poznání méně z nás už však může říci, že zná i pohled v opačném gardu, tedy z výšin pohoří Biokovo směrem na pobřeží. Najdou se tam místa na poklidný výlet i na trek, který prověří i ty fyzicky zdatné.

Taková botanická zahrada Kotišina ležící na přímořských svazích pohoří jen nějaké tři kilometry od Makarské riviéry. Ta je poměrně oblíbeným výletem i pro ty pohodlnější.

Vošac a Sveti Jure

Pravděpodobně nejoblíbenějším místem je ale vrcholek Vošac, který skýtá parádní výhled právě na Makarskou riviéru a přilehlé vrcholky Biokova zároveň. Od pláží Makarské není vůbec daleko, vzdušnou čarou to jsou jen nějaké dva kilometry. Nenechte se ale zmást, výšlap je to docela ďábelský a rozumnější jistě je podniknout jej mimo hlavní sezonu.

Když při toulkách Biokovem spatříte horu, na které uvidíte vysoký vysílač, vězte, že pohlížíte na druhou nejvyšší horu Chorvatska a nejvyšší horu celého pohoří Sveti Jure. Ta je se svými 1762 metry nad mořem jen o něco málo vyšší než Sněžka, ale pro nadšené cyklisty, kteří tam vyráží na 30kilometrový výšlap z Makarské to je více než pořádná výzva.

Nezbývá než dodat, že chráněná krajinná oblast Biokovo zabírá bezmála 20 000 hektarů a na výletu z Makarské se tam nemusíte nutně zničit. Čítá totiž i trasy vhodné i pro rodiny s dětmi či turisty, kteří si lépe rozumí s vychlazeným půllitrem Karlovačka než s trekingovými hůlkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám