Hlavní obsah

Nejen milovníky vůně benzínu láká do Jaroměře výstava Já mám motocykl

Právo, Ludmila Žlábková

Více než dvě desítky naleštěných historických motocyklů láká k návštěvě Městského muzea v Jaroměři. Výstava Já mám motocykl, která bude přístupná ještě do 8. března, potěší nejen každého motoristického fandu, ale i návštěvníky, kteří jinak vůni benzínu příliš neholdují.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Motocykl Jawa 350 SV z roku 1934.

Článek

Výstavu společně s muzejníky uspořádali členové Veteran Car Clubu ze Dvora Králové nad Labem. Vystaveny jsou motocykly slavných zahraničních i domácích značek, mimo jiné Harley Davidson, Indian, Scott nebo Jawa či Zetka. Stroje americké, anglické, německé a české provenience byly vyrobeny od dvacátých do šedesátých let minulého století.

Atmosféru zejména první poloviny 20. století pak dokreslují i další exponáty, včetně reklamních plakátů, dobových inzerátů, závodních trofejí nebo například ukázek oblečení, bez něhož tehdejší motocyklisté nevyrazili na žádnou cestu. Opomenuty nezůstaly ani samostatné motory, plechovky od motorových olejů a další artefakty.

:. Zájem o jaroměřskou výstavu je velký, někteří návštěvníci přijíždějí i z Liberce a dalších vzdálených měst.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Historické motocykly jsou vystaveny v hlavní budově muzea, které sídlí ve Wenkeově domě, bývalém obchodním domě. Pozoruhodné je, že sem vlastně patří, neboť Vladimír Wenke, bratr majitelů obchodu, byl v letech 1923-1930 oficiálním obchodním zástupcem motocyklů značky Indian a nabízel je právě zde, respektive v autosalonu na nádvoří obchodního domu.

Je až neuvěřitelné, jak se tyto krásné stroje vyjímají v unikátně dochovaném prostoru, který v letech 1910-1911 navrhl pro jaroměřské obchodníky architekt Josef Gočár. Samotná budova muzea je tak dalším důvodem, proč se do Jaroměře vypravit.

Úžasný výtvor moderní české architektury představuje vývojový předstupeň ke kubistické architektuře. Gočár využil nové způsoby konstrukce i nový stavební materiál, když v přízemí i prvním patře skombinoval kov a sklo. Vstupní hale dodnes dominuje originální lustr spolu s jedinečnou stropní výmalbou.

:. Tento motocykl značky Indian je bohužel bez motoru, majiteli ho ztratili v dílně, kam ho dal na opravu.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Gočár byl také autorem vnitřního vybavení domu. Regály a pulty v černohnědém provedení ladily se stropem, sloupy a zábradlím, bohužel z obchodního zařízení interiérů se nic nedochovalo. Zbyly jen fotografie, které si můžete prohlédnou podél schodů do prvního patra. Funkční je výtah, od roku 2001 opět jezdí, i když pouze jako nákladní a pro potěšení návštěvníků.

 Městské muzeum v Jaroměři bylo založeno v roce 1883 a od roku 1947 sídlí ve Wenkeově domě na Husově třídě v Jaroměři.

 Městské muzeum v Jaroměři bylo založeno v roce 1883 a od roku 1947 sídlí ve Wenkeově domě na Husově třídě v Jaroměři.Otevírací doba: úterý až pátek od 9 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 13 do 17 hodin

Vstupné: dospělí 20 korun; děti, studenti, důchodci polovic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám