Hlavní obsah

Nejdelší železniční tunel měří přes 53 kilometrů, silniční má polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železniční tunel Seikan v Japonsku měří úctyhodných 53 850 metrů, je tedy nejdelší svého druhu. Norský Laerdalský tunel dosahující délky 24 510 metrů zase vede v kategorii silničních tunelů. Řidiči klaustrofobici by se oběma měli asi raději vyhnout.

BEZ KOMENTÁŘE: Zrychlený průjezd nejdelším silničním tunelem světa v Norsku

 
Článek

V Asii jako by se v posledních 10 letech se silničními tunely roztrhl pytel. Navíc se zařazují mezi nejdelší na světě. Za zmínku stojí například japonský Jamate otevřený letos v Tokiu. Se svými více než 18 kilometry je nejdelším městským tunelem světa. Prvenství ale zatím zůstává v Evropě díky norskému Laerdalskému tunelu vedoucímu mezi Oslem a Bergenem.

Delší než silniční bývají železniční tunely. Celosvětově této kategorii, co se délky týče, také kralují ty asijské - konkrétně čínské a japonské. Prozatímní jedničkou je tunel Seikan spojující ostrovy Honšú a Hokkaidó. Japonského železničního giganta má už brzy překonat Gotthardský železniční tunel ve Švýcarsku, jehož plánovaná délka má dosáhnout více než 57 kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejdelší želeniční tunel na světě měří necelých 54 kilometrů

V Česku je od roku 2006 nejdelším silničním tunelem Panenská v Krušných horách s délkou 2155 metrů. Druhým nejdelším je Strahovský tunel v Praze měřící 2004 metrů. Až bude po dlouhém zpoždění otevřen pražský tunelový komplex Blanka s délkou 5,5 až 6,4 kilometru, povede český žebříček on.

Mezi českými železničními tunely je nejdelší Březenský nedaleko Chomutova (1758 metrů). Svým otevřením v roce 2007 o 11 metrů překonal tunel Špičácký u šumavské Železné Rudy, který byl zprovozněn již v roce 1878 a Česku tak kraloval skoro 130 let. Aktuálně jsou ve výstavbě dva jednokolejné tunely u Plzně, které protnou v délce 4150 metrů vrchy Chlum a Homolka u Ejpovic.

Reklama

Související články

Silnice, na které si troufnou jen ti nejotrlejší

Pro české řidiče jsou strašákem převážně silnice proděravělé jako cedník. Skutečnou hrůzou jsou ovšem cesty lemující příkré srázy. Je jich po světě celá řada,...

Výběr článků

Načítám