Hlavní obsah

Nejdelší mozaiku mají ve Vietnamu. Měří skoro čtyři kilometry

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozaiky jsou oblíbeným druhem zdobení už po celá staletí. A do minulosti zdaleka nepatří. Třeba nejdelší mozaikovou stěnu na planetě mají v Hanoji a dokončena byla teprve před devíti lety. Se svými necelými čtyřmi kilometry je světovou rekordmankou, která se navíc stále rozrůstá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejdelší mozaika měří skoro čtyři kilometryVideo: Reuters

 
Článek

Hanojská keramická cesta, jak se obřímu uměleckému dílu říká, vznikala po tři roky. Její stavba začala v roce 2007 a krátce po svém dokončení byla výborem Guinnessovy knihy rekordů uznána jako vůbec nejdelší mozaika na světě. Její délku vypočetla komisařka na 3850 metrů.

Na díle, které sestává z množství keramických kousků, se podílelo na 28 tvůrců, ať už sochařů, malířů, novinářů, fotografů nebo uměleckých keramiků. Svou troškou do mlýna přispěly i některé zahraniční ambasády v Hanoji, aby se dokončení zdi stihlo právě do roku 2010, kdy město slavilo tisíc let od svého založení.

Foto: Profimedia.cz

Mozaika se příležitostně i nadále rozrůstá.

Výjevy na zdi představují momenty z historie Hanoje, založené pod jménem Thang Long, ale i ze současnosti. Stejně tak jsou k vidění abstraktní obrazy nebo zpodobnění různých zvířat, květin a dalších symbolů.

Mozaika na zdi se nadále rozrůstá, i když ne nijak závratným tempem, ale spíše nárazově. Například srílanská ambasáda sponzorovala rozšíření díla, letos v lednu byl dokončen nový kus, který se vztahuje právě ke Srí Lance.

Reklama

Výběr článků

Načítám