Hlavní obsah

Nejbarevnější vesnice na světě? Ze slumů se stal turistický tahák

Novinky, mšv

Všemi barvami duhy hýří jedna ze čtvrtí indonéského města Malang Jodipan. Býval to slum v tak špatném stavu, že vláda chtěla všechny jeho obyvatele vystěhovat. Když se ale skupina studentů rozhodla domy doslova vybarvit, nejenže tím čtvrť zachránila, ale ještě jí pomohla stát se turistickou atrakcí, uvedla agentura Newsflare.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z bývalého indonéského slumu se stala Duhová vesniceVideo: AP

 
Článek

Malang, jenž je druhým největším městem provincie Východní Jáva, pro mnohé bývá výchozím bodem k vulkánu Bromo.

Od roku 2016 mají ale turisté o jeden důvod víc, proč si projít i samotné město — barvami hýřící čtvrť Jodipan. Ještě před několika lety to vypadalo, že její obyvatelé budou muset opustit své domovy, zakročit se ale rozhodli studenti z místní univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do vesnice je drobně zpoplatněn.

Požádali o pomoc lokálního prodejce barev, který se rozhodl jejich projekt podpořit. Ruku k dílu přiložili také místní umělci a všichni společnými silami proměnili nepřívětivý slum v pestrobarevnou čtvrť, pro kterou se vžil název Duhová vesnice. Ta brzy upoutala turisty, kteří často projížděli po přilehlém mostě. Fotografie slumu obletěly sociální sítě a přitáhly pozornost dalších zvědavců.

Zvyšující se počet turistů místním obyvatelům dopomohl k lepšímu životu. Mnozí totiž začali prodávat suvenýry, jídlo či pití. Zpoplatněn je i samotný vstup do vesnice, i když se jedná v přepočtu o pouhých 11 korun. Projekt pomohl také zvýšit povědomí o chudobě, v níž mnoho obyvatel Indonésie žije.

Foto: Profimedia.cz

Hned vedle Duhové vesnice vznikla loni i čistě modrá varianta.

Inspirováni úspěchem Duhové vesnice se obyvatelé slumu na opačné straně mostu, který čtvrť dělí, rozhodli, že si domy také vybarví. Před rokem v dubnu se proto další část Malangu zbarvila, tentokrát celá do modra. Stejně jako Jodipan je lokalita plná nástěnných maleb nebo různých uměleckých objektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám